Kontroly jídla se zásadně změní, hygienici ale nezmizí

Tomáš Fránek
2. 5. 2013 16:00
Vláda: Lidé dostanou více informací o potravinách, firmám hrozí vyšší pokuty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha -  Lidé si budou moci v obchodech lépe zjistit, jaké je složení potravin a odkud pocházejí. Vláda totiž schválila novelu zákona podle pravidel Evropské unie.

Maximální pokuta za nedodržení kvality potravin se má podle schváleného návrhu zvýšit ze tří na deset milionů korun. Dvě dosavadní kontrolní instituce - Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa - se přitom mají v budoucnu spojit do jedné.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ale neuspěl s návrhem, aby potravinářská inspekce převzala i dosavadní pravomoci hygieniků při kontrolách restaurací a hospod. Bendl tak neuspěl ve sporu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), pod jehož resort hygienici spadají.

To jsou hlavní výsledky čtvrtečního jednání vlády o největší změně kontrol a značení potravin od vstupu Česka do Evropské unie. Pokud zákony schválí i poslanci a senátoři, mají začít platit od ledna příštího roku.

Více informací a sloučení kontrol

Vláda schválila návrh, podle něhož bude povinné označení potravinářských výrobků v českém jazyce. V některých případech se má zvětšit i minimální velikost písma na obalech. Rozšířit se má i okruh potravin, u nichž bude povinné označit zemi původu.

Jeden ze sporných bodů Bendlova návrhu, podle něhož by veterinární správa v obchodech přebrala část kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, posunula vláda ještě dál. Podle premiéra Petra Nečase z ODS totiž ministři rozhodli o tom, že by se Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa měly spojit do jedné kontrolní instituce. Ministr Bendl má proto připravit novelu zákona, která obě instituce sjednotí.

Podle schváleného návrhu mají veterináři sledovat výrobu a prodej živočišných produktů ve všech fázích - tedy od výroby až po prodej výrobků. Potravinářům by zůstala povinnost kontrolovat v obchodech ostatní potraviny.

To by ale podle Svazu obchodu vyvolalo zmatek a zvýšenou byrokracii, experti navíc upozorňují, že prodlouží možnost zásahu proti nebezpečným potravinám. I podle vládní komise RIA, jejímž hlavním úkolem je nezávislé posuzování vlivu chystaných zákonů, zvyšuje Bendlův návrh administrativní a ekonomickou zátěž.

Vyšší pokuty? Zatím jen teorie

Za nedodržení kvality potravin má nově hrozit pokuta až deset milionů korun místo dosavadních maximálně tří milionů. Hranice pro sankci za administrativní prohřešky má stoupnout na tři miliony korun, tedy trojnásobek současného stavu.

Bendl prosazuje zvýšení možných pokut i přesto, že potravinářská inspekce spadající do jeho resortu zatím zdaleka nevyužívá ani možnosti dané dosavadním zákonem. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, nejvyšší pokuty pro velké řetězce za rok 2012 se pohybovaly v řádech statisíců korun. Podle Bendla ale bude mít zvýšení maximální možné pokuty odrazující účinek.

"Změnou zákona reagujeme na šizení potravin ze strany výrobců i prodejců. Hranice tří milionů pro některé obchodníky nebyla dostatečnou hrozbou. Navíc pokud někdo používá záměrně nečitelný text obsahu potravin, považuji to za velký prohřešek," říká Bendl.

Vítězství resortismu a úředníků. Anebo rozumu?

Vláda ale neschválila Bendlův návrh, podle něhož by pod "jeho" ministerstvo zemědělství, respektive pod potravinářskou inspekci, přešly také kontroly v restauracích či hospodách, které dosud zajišťují hygienici z resortu ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví se proti tomu postavilo s argumentem, že změny mohou kontroly prodražit a zkomplikovat. Upozornilo také, že Bendlův návrh by svěřil dozor nad ochranou veřejného zdraví do rukou nelékařů, kteří by měli nově posuzovat i zdravotní způsobilost personálu restaurací.

Kompetence nad dozorem veřejného stravování tak zůstane s výjimkou zvěřiny ministerstvu zdravotnictví.

Premiér Nečas, tedy Bendlův stranický kolega, není s tímto výsledkem spokojen. "Zvítězil resortismus a zájmy státních úředníků. Ne každý ministr dokáže zvládnout úředníky ministerstva, ti někdy zvládnou jeho. Nemělo ale význam jít do velkého koaličního konfliktu," uvedl po jednání.

"Výsledek dnešního jednání vlády je pro nás přijatelným kompromisem, který rozhodně není výsledkem tlaku úředníků, ale činem zdravého rozumu. Veřejné zdraví je z logiky věci i pojmu samotného záležitostí medicínskou, k níž má mnohem blíže než k postupům úřednickým," reagoval ministr zdravotnictví Leoš Heger. Další omezení hygienické služby by podle něj bylo pro zdraví populace kontraproduktivní.

 

Právě se děje

Další zprávy