Kontroly burčáku: Ředění vodou není neobvyklé

Tomáš Fránek
21. 11. 2007 13:35
Každý pátý kontrolovaný burčák byl ředěný vodou.
Zvýšená bezpečností opatření nijak nepocítili návštěvníci tradičního vinobraní na pražských Vinohradech.
Zvýšená bezpečností opatření nijak nepocítili návštěvníci tradičního vinobraní na pražských Vinohradech. | Foto: Ludvík Hradílek

Brno - Kontroly burčáku potvrzují, že část prodejců stále nápoj ředí vodou a nejvíc podvádějí prodejci v Praze a ve středních Čechách.

Mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce Martina Šmídtová uvedla, že při poslední kontrole inspekce objevila další dva prodejce, kteří burčák naředili vodou.

Střední Čechy vedou

V Praze tak společnost Woodex nabízela burčák s 44 procentním obsahem vody, v Brně pak u společnosti Víno Vín bylo v burčáku dokonce 62 procent vody.

Už předchozí kontroly potvrdily, že nejvíce prodejců, kteří nabízejí burčák ředěný vodou, je ve středních Čechách a v Praze.

Podle laboratorních testů tak burčák nabízený v provozovně Josefa Podlešáka v Libenici-Skalce ve středních Čechách obsahoval minimálně 71 procent exogenní vody.

Burčák odebraný inspektorem v dalším středočeském stánku v Dubenci patřící společnosti Woodex obsahoval minimálně 50 procent exogenní vody. Naředěný nápoj inspektoři objevili také v Plzni, Olomouci nebo Znojmě.

Firmám, které ředěný burčák prodávají, hrozí pokuty až do výše stovek tisíc korun.

"Kontroly budou pokračovat až do 30. listopadu, kdy by měl být podle platných právních předpisů prodej burčáku ukončen,"  řekla mluvčí.

Česká specialita

Prodej burčáku kontroluje také Česká obchodní inspekce. Ta zjistila nedostatky bezmála u poloviny kontrolovaných prodejců burčáku. Nejčastějším proviněním letos zatím byla špatná míra.

Burčák se - po vstupu země do Evropské unie - musí prodávat jako česká národní specialita za specifických podmínek, vyplývajících ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Jako burčák tak může být označen nápoj vyrobený pouze z hroznů z tuzemských vinic a musí být uvedeno, kdo burčák vyrobil.

Burčáku se na podzim prodají desítky tisíc litrů, na trh jej dodávají jak malí vinaři, tak velcí producenti.

 

Právě se děje

Další zprávy