Kontrola: Předpisy porušilo 40 % taxíků, nejen v Praze

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 7. 2009 16:10
ČOI zjistila nedostatky ve všech krajích
Nekalými praktikami a podvody prosluli hlavně pražští taxikáři. Jejich kolegové z jiných krajů ale nezůstávají pozadu. Ilustrační snímek.
Nekalými praktikami a podvody prosluli hlavně pražští taxikáři. Jejich kolegové z jiných krajů ale nezůstávají pozadu. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pozor na zloděje za volantem taxíků, varují mnohé cizojazyčné publikace cizince přijíždějící do České republiky. Toto nebezpečí bohužel stále nepominulo a zdaleka se netýká jen pražských taxikářů. Potvrzují to kontroly České obchodní inspekce, která v druhém čtvrtletí zkontrolovala 144 řidičů taxislužby. U devětapadesáti z nich, tedy ve čtyřiceti procentech případů, zjistili inspektoři porušení právních předpisů.

"Nejčastěji - v sedmatřiceti případech - se jednalo o porušení informační povinnosti. Zákazník nebyl informován o ceně služby v souladu se zákonem," upřesňuje mluvčí inspekce Kamila Juhaňáková. V pěti případech pak kontrola odhalila takzvané nekalé obchodní praktiky, čtyři taxikáři své služby nesprávně naúčtovali a tři nevydali cestujícímu doklad o zaplacení.

Kontroly odhalily také jeden taxametr bez úředního ověření. Jeho majitel jej nesmí používat, dokud příslušný dokument nezíská.

"Ve třinácti případech udělili inspektoři pokutu přímo na místě, a to v celkové výši 19 tisíc korun. Ve dvaceti případech pak bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení," dodává Juhaňáková.

Nejvíce nedostatků? Jihočeský kraj a Vysočina

Nejvíc pochybení, celkem šestnáct, odhalili inspektoři v Praze a Středočeském kraji, kde však zkontrolovali i nejvíc taxikářů. Předpisy porušilo sedmatřicet procent z nich.

To však nic není proti zjištění v Jihočeském kraji a na Vysočině. Souhrnně za oba kraje totiž z dvanácti kontrolovaných řidičů taxislužby chybovalo deset - tedy 83 procent. Druhé místo pak zaujaly Jihomoravský a Zlínský kraj, kde se kontrolorům nelíbil postup poloviny taxikářů.

Kontroly mají pokračovat. "V následujícím období bude vrcholit hlavní turistická sezóna, a proto je nutné v kontrolách taxislužby pokračovat," říká ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová.

 

Právě se děje

Další zprávy