Kontrola našla v nošovické továrně Hyundai nedostatky

Radek Pecák Radek Pecák
22. 2. 2010 15:27
Hyundai má deset dnů na vypracování svého stanoviska
Foto: Radek Pecák

Opava - Závady v celkem sedmi oblastech našly orgány inspekce v továrně Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích. Inspektoři zde působili od 26. ledna a zaměřili se na pracovní vztahy a podmínky, bezpečnost práce a bezpečnost vyhrazených technických zařízení.

"V rámci kontrolní činnosti bylo zjištěno nedodržování povinností vyplývajících z právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení a právních předpisů pro pracovněprávní vztahy," informovala Václava Kociánová, vedoucí inspektorka oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj. 

Podle ní lze zatím zjištěné závady uvést pouze v obecné rovině. Oblastí je celkem sedm a týkají se nedostatečně zpracovaných provozních předpisů pro různá zařízení, nedostatečného školení zaměstnanců z právních a ostatních předpisů, dále závad v oblasti organizace práce a závad v oblasti prevence rizik. Také nebyly dodrženy stanovené podmínky pro nařízení práce přesčas a firma nedodržela povinností kontroly zdravotní způsobilosti při vzniku pracovního poměru a při práci v noci. Rovněž inspektoři vytýkají špatnou komunikaci se základní odborovou organizací.

Firmě běží desetidenní lhůta

Pověření zaměstnanci firmy Hyundai byli s výsledky kontroly a protokolem seznámeni dnes. Nyní mají deset pracovních dnů na to, aby požádali o přezkoumání protokolu.

O tom, zda bude HMC nějak postižena, případně jakou pokutu jí inspektorát vyměří, je podle Kociánové zatím předčasné mluvit. "Po uplynutí 10denní lhůty pro přezkoumání protokolu z kontroly bude vydáno opatření a budou stanoveny termíny k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou. Teprve potom může být zahájeno správní řízení a oblastní inspektorát práce rozhodne o tom, zda a v jaké výši bude uložena pokuta," sdělila.

Mluvčí HMC Petr Vaněk dnes potvrdil, že výsledky kontroly dnes vedení firmy převzalo. "Nyní vypracujeme své stanovisko k jednotlivým bodům," sdělil. Podle něho v současné době firma neřeší se zaměstnanci žádný akutní problém týkající se například přesčasů či jiných sporných záležitostí. "Probíhá pouze standardní vyjednávání o kolektivní smlouvě," dodal Vaněk. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy