Kontrola našla přes tunu zkažených potravin z Vietnamu

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
3. 2. 2014 11:44
Dovozcem je společnost Bohemian Business Agency, stejný problém měla už v prosinci
Zkažené ovocné pomazánky z Vietnamu
Zkažené ovocné pomazánky z Vietnamu | Foto: SZPI

Brno, Praha - Více než tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Dovozcem je společnost Bohemian Business Agency, která měla stejný problém už v prosinci.

Zásilku potravin z Vietnamu zadržel Celní úřad pro hlavní město Prahu kvůli podezření z porušení právních předpisů. Při následné kontrole zjistila potravinářská inspekce, že celkem 2880 spotřebitelských balení ovocných pomazánek (1066 kilogramů) nevyhovuje požadavkům pro uvedení na český trh.

„Docházelo tam ke kvašení, rozvoji plísní a kontaminaci larvami hmyzu," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Úřad zakázal zboží uvádět do oběhu, nevyhovující potraviny se tak nemohly dostat do kontaktu se spotřebitelem.

V prosinci nepustila inspekce na trh od stejného dovozce dvě šarže potravin silně napadených plísní. Jednalo se o celkem 48 kilogramů Sójového produktu pro asijský hot pot a 23 killogramů Arašídů Lac Nhan - Trong Luong, u kterých kontrola kromě silného zaplísnění zjistila, že jsou naklíčené.

Dovozce je povinen odstranit závadné zboží na vlastní náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy