Konkurz plzeňské Škody po dvanácti letech končí

ČTK ČTK
22. 4. 2013 11:28
Věřitelé původně požadovali 20 miliard korun, dostanou 577 milionů
Foto: Škoda Holding

Plzeň  - Konkurz největšího českého strojírenského podniku - plzeňské akciové společnosti Škoda - je po téměř dvanácti letech u konce. Bezmála dva tisíce věřitelů po zbankrotované firmě požadovalo téměř 20 miliard korun, přičemž do rozvrhu budou nakonec zařazeny přihlášky věřitelů ve výši 5,4 miliardy.

K rozdělení věřitelům podle konkurzního správce Milana Bufky připadá suma přes 577 milionů korun.

"Škodovka se postupně ozdravila a funguje dál. Dnes je to nově fungující továrna," uvedl Bufek. Více než rok před konkurzem Škody a.s. vznikla Škoda Holding, která převzala hlavní výrobní aktivity a většinu zaměstnanců strojíren. Škodu Holding v roce 2004 získal nový majitel, který prodal řadu dceřiných firem, které dodnes fungují.

Soud nyní projednává konečnou zprávu správce Škody a.s. a v létě by měl schválit rozvrh výplat. Konkurz by se podle Bufky mohl v ideálním případě uzavřít do konce roku, tedy 12 let od jeho vyhlášení.

Oddělení věřitelé získají z 577 milionů korun přes 98 milionů korun, z toho 76 milionů korun AB - Credit a 22 milionů finanční úřad. Ostatní věřitelé si tak rozdělí přes 479 milionů korun.

"Uspokojení nezástavních věřitelů je v obvyklých intencích, tedy mezi pěti až deseti procenty. Není to průšvih, ani moc velký úspěch. Nedořešená je ještě přihláška pohledávky z titulu ručení za úvěry dcer Škody Holding, která činí necelé dvě miliardy korun," uvedl Bufka. Tyto úvěry byly v konkurzu postupně splacené, ale přihláška pohledávky za ručení zatím nebyla vzata zpět.

Veřitelé by se mohli dočkat v srpnu nebo v září

Ke konečné zprávě vznesl námitku AB - Credit, s nímž vede správce dohady o výši své odměny. "Pokud se námitka objasní, tak se dá předpokládat v červnu návrh na rozvrhové usnesení. Když poté poběží vše hladce, tak by se vyplácelo v srpnu nebo září," uvedl Bufka.

Největším příjmem z prodeje majetku bylo 450 milionů korun, za něž byla v roce 2004 prodána veškerá aktiva Škody a.s. včetně výrobního areálu Škody Holding společnosti HQU International, dceřiné firmě Appian Machinery AG ze Švýcarska. Od Fondu národního majetku získala Škoda a.s. přes miliardu korun na ekologické sanace nemovitostí.

"Doba konkurzu je dlouhá. My jsme však prodej aktiv konkurzní podstaty ukončili už v roce 2007, ale následovalo ještě více než deset incidenčních sporů o přihlášky pohledávek. Navíc se muselo počkat na doběhnutí arbitráže ve Vídni," řekl Bufka.

Šlo o projekt ETI, dodávek trolejbusů do San Franciska, kdy byl správce od roku 2008 vyzýván, aby pojišťovně AIG zaplatil 25 milionů dolarů, což bylo předmětem následného arbitrážního řízení, které skončilo v roce 2011.

Konkurz Škody a.s. prohlásil krajský soud 12. září 2001 na návrh firem FS Consulting ze Slovenska a Levitex a Kastko z ČR. Soubor všech aktiv byl tehdy vyčíslen na 4,18 miliardy korun, zůstatek na účtech činil 5,4 milionu korun a v pokladně 111 tisíc korun.

Úpadce vlastnil obří areál Škodových závodů a dále areály v Plzni-Doudlevcích, Ostrově nad Ohří, Klatovech, více než tisíc bytů, jídelnu, autosalon, letní tábory a rekreační objekty. Hlavním akciovým podílem bylo 51,6 procenta Škody Holding. Nehmotný majetek tvořily hlavně ochranné známky Škoda v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy