Konkurz ECM míří kvůli pohledávce k Ústavnímu soudu

Ekonomika Ekonomika
18. 8. 2011 12:15
Milan Janků také stále bojuje o zrušení konkurzu
Projekty nových mrakodrapů ECM na Pankráci jsou minimálně odloženy
Projekty nových mrakodrapů ECM na Pankráci jsou minimálně odloženy | Foto: ECM

Praha - Také Ústavní soud se bude muset zabývat situací v insolvenčním řízení s developerskou firmou ECM Real Estate Investments.

Společnost Astin Capital Management totiž podala k Ústavnímu soudu stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který firmě nepřiznal hlasovací práva v rámci insolvenčního řízení s ECM. Informace o tom se objevily v insolvenčním rejstříku.

Astin Capital, která zastupuje část držitelů dluhopisů vydaných v eurech navrhovala pro zadluženého developera reorganizaci. Přihlášená pohledávka ECM přesahuje tři miliardy korun a je v insolvenčním řízení největší. Insolvenční správce Ivo Hala ji však neuznal a stejně poté rozhodnul i soud.

Janků bojuje o zrušení konkurzu 

Další podnět týkající se ECM bude projednávat Vrchní soud v Praze. Tomu generální ředitel a zakladatel ECM Milan Janků navrhnul, aby rozhodnutí o konkurzu zrušil. Je přesvědčen, že při soudním projednání  o projednávání konkurzu došlo k pochybením. Proti rozhodnutí o konkurzu se odvolala také Astin Capital, která podobně jako Janků chtěla dluhy ECM řešit reorganizací firmy.

Konkurz v červenci prosadili věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze kupiny PPF. Konkurz navrhoval i insolvenční správce Hala.

Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. Většinu z dluhů realitní firmy tvoří závazky z vydaných dluhopisů.

ECM existuje od roku 1991. Nejvíce se o ní mluvilo v souvislosti s výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.

 

Právě se děje

Další zprávy