Konkurence na trhu se sportovním zbožím ještě přitvrdí

ČTK ČTK
3. 4. 2013 14:43
Obrat trhu se sportovním zbožím v Česku dosahuje téměř 20 miliard korun ročně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Gigasport

Praha - Konkurence na trhu se sportovním zbožím letos ještě přitvrdí. Řetězce plánují otevření nových prodejen, ty méně výnosné naopak zavírají. Obchodníci si také snaží vyjednat s obchodními centry lepší podmínky pronájmu prostor. Vyplývá to z ankety mezi sportovními řetězci.

"Trh se sportovním zbožím zažívá nejtěžší období a spousta sportovních značek hlásí dvojciferné poklesy," řekl jednatel řetězce Intersport Vít Podešva. Lidé podle něj přecházejí k levnějším sportům jako je například běh. Daří se naopak diskontním sportovním prodejnám.

Obrat trhu se sportovním zbožím v ČR podle odhadů dosahuje necelých 20 miliard korun. Tržby prodejců sportovního zboží v Evropě loni klesly o šest procent na 38,2 miliardy eur.

"Trh se sportovním zbožím v ČR je z pohledu konkurenčního boje jednoznačně jedním z nejsložitějších v Evropě. Pro zákazníky je tento vývoj určitě pozitivní, protože trendem je snižování cen při zachování kvality zboží," uvedla ředitelka nákupu a marketingu obchodů Sportisimo Martina Kudláčková.

Některé řetězce expandují

Na konci března otevřel nový obchod v pražském Centru Černý Most francouzský řetězec Decathlon. Ten letos plánuje otevřít v ČR ještě tři nové prodejny a může tak zamíchat s kartami na trhu. "Český trh řetězců se sportovním zbožím je silně konkurenční. Přesto by si na něm Decathlon mohl najít své místo. Přichází s odlišnou formou nabídky, šíří sortimentu a novými značkami," uvedl analytik společnosti Incoma GfK Pavel Cabal.

Nejméně tři nové obchody plánuje v letošním roce řetězec Intersport. "Zároveň může dojít k uzavření jedné či dvou dlouhodobě nerentabilních a neperspektivních prodejen, toto závisí na dalším jednání s pronajímatelem," dodal Podešva. Příchodu dalších diskontních hráčů na trh se neobává. Český zákazník podle něj vnímá správný poměr mezi kvalitou a cenou a nenechá se zlákat nabídkou levného nekvalitního vybavení či oblečení.

Také řetězec Sportisimo pokračuje v expanzi. "Po otevření nové prodejny v OC Praha Černý Most plánujeme otevřít další prodejny v ČR i SR. Jejich počet ještě není přesně definován, vždy záleží na nabídce pronajímatelů i vývoji stavebních prací nové výstavby," uvedla Kudláčková.

Největší tuzemský e-shop se sportovními potřebami SportObchod.cz rozšíří do konce roku počet kamenných prodejen o jednu až dvě. "Zákazníci stále požadují možnost osobního vyzvednutí zboží, proto provozujeme vlastní kamenné prodejny a síť kamenných poboček stále rozšiřujeme," řekl ředitel obchodu Josef Mech. Také prodejce sportovních potřeb Husky chce letos pokračovat v rozšiřování svého působení na trhu. Letos chce podle serveru franchising.cz otevřít dvě až tři pobočky.

Češi volí kvalitu

Podle poradenské společnosti Cushman & Wakefield zažívá trh se sportem v poslední době velké změny. "V loňském roce jsme zaznamenali relativně velký pohyb v segmentu prodejců sportovního zboží. Z trhu odešel rakouský Gigasport, kterého neprodleně nahradil nový řetězec Sportsdirect z Velké Británie. Někteří operátoři jdou také směrem rozšiřování svých prodejen o nové koncepty, jako například Hard Sport patřící pod značku Sportisimo," poznamenal vedoucí pronájmu nákupních parků v Cushman & Wakefield Jiří Kristek.

Přestože za sportovní zboží Češi utrácejí méně, velký důraz dávají na kvalitu. "Nejdůležitějším kriteriem výběru prodejny je kvalitní zboží, další faktory jsou méně významné. Většina nákupů je realizována ve specializovaných sportovních prodejnách. Ostatní formáty hrají okrajovou roli," uvádí studie Incoma Fashion 2012 společnosti Incoma GfK.

Tržby řetězce Sportisimo na českém trhu ve finančním roce 2011/2012 dosáhly 3,47 miliardy korun a firma vydělala 80 milionů korun. Obchodnímu řetězci Hervis Sport v roce 2011 klesl zisk na 6,8 milionu korun z 26,6 milionu o rok dříve. Intersport v účetním roce 2010/2011 snížil ztrátu z 33,8 milionu na 2,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy