Konkurence mezi obchody zostří, přichází Aupark

Tomáš Fránek
5. 1. 2008 23:09
Centra bude stavět slovenský developer HB Reavis.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Na trh obchodních a multifunkčních center v Česku míří další silný hráč - slovenská developerská společnost HB Reavis. Firma začne v Česku stavět multifunkční centra pod názvem Aupark.

Chce tak zopakovat úspěch, který mu koncept center pod názvem Aupark přinesl na Slovensku. První Aupark v Česku vyroste v Hradci Králové, další pak v Brně.

Lužní park v němčině

Tzv. Aupark je multifunkčního centrum s obchody, zábavními středisky, kancelářemi a byty. První byl postaven v Bratislavě, kde získal i jméno. V sousedství areálu totiž leží Sad Janko Kráľa na břehu Dunaje, dříve v němčině Au Park, tedy "lužní park".

Další Auparky chce firma postavit v dalších velkých slovenských městech, letos by měla začít stavět centra v Košicích nebo Piešťanech.

A v roce 2009 pak začne stavět Aupark v Hradci Králové. Centrum s obchody, restauracemi, bary a také byty bude stát 1,5 miliardy korun a otevřeno má být v roce podle oznámení, které firma nyní poslala ke schválením úřadům, v říjnu 2010. Centrum v lokalitě U Koruny na pozemích bývalého autobusového nádraží a v blízkosti železničního nádraží  obsadí přes dvacet tři tisíc metrů čtverečních plochy, na parkoviště se vejde na osm set aut.

Vše na jednom místě

"Centrum nabídne obyvatelům množství obchodů, služby, gastronomické zařízení, kulturní a sportovní využití," uvedla firma na svých internetových stránkách. To, že centrum v Hradci postaví HB Reavis se nelíbí dalšímu developerovi, izraelské společnosti Plaza. Ta měla o pozemky také zájem, v soutěži ale neuspěla a proto se obrátila na soud.

V roce 2009 chce firma začít stavět Aupark také v Brně. Na ploše více jak sedmdesát tisíc metrů čtverečních v těsné blízkosti nákupního centra Vaňkovka za 3,5 miliardy korun se bude centrum stavět ve dvou etapách.První má být dokončena do roku 2013, další pak do 2015. Architektonické zpracování podoby centra zpracovává prestižní britský ateliér Benoy.

Budování multifunkčního centra v Brně může narazit na protesty. Část odborníků i ekologové totiž upozorňují na to, že v Brně je už více obchodních center než je únosné.

HB Reavis už dříve oznámila, že chce během příštích deseti let investovat v Česku a na Slovensku 1,5 miliardy eur, to je asi 41 miliard českých korun.

 

Právě se děje

Další zprávy