Konečný účet Farmy Bolka Polívky: Dluhy přes 56 milionů

Tomáš Fránek
9. 4. 2013 13:25
Do insolvenčního řízení se přihlásil i fond rozdělující evropské dotace
Bolek Polívka při udílení cen Český lev.
Bolek Polívka při udílení cen Český lev. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Dluhy Farmy Bolka Polívky dosáhly 56 milionů korun, u soudu se o ně hlásí 55 věřitelů. Vyplývá to ze soupisu pohledávek, které věřitelé přihlásili na Krajském soudu v Brně.

Ten nyní rozhodne, zda farma skončí v konkurzu. Věřitelé, kteří stále přihlašují svoje pohledávky i přes vypršení termínu, který dal soud na jejich evidenci, se na svojí první schůzi sejdou v květnu.

Po pondělní uzávěrce se tak v evidenci dnes objevilo pět dalších pohledávek včetně dluhu, který má farma na účtech za elektřinu ve výši 74 tisíc korun.

Největšími věřiteli jsou regionální fond, který farmě v Olšanech na Vyškovsku poskytl evropskou dotaci na výstavbu wellness centra, dále stavební firma Kaláb, která centrum stavěla, a také samotný Bolek Polívka, který v uplynulých dvou letech ze svých peněz splácel úvěry a půjčky, které farma měla. Polívka přihlásil pohledávky za devět milionů korun.

Unijní dotace skoro 12 milionů

Evropská dotace v celkové výši 11,6 milionu korun sloužila na rozšíření a vylepšení hotelu na tři hvězdičky, vybudování bazénu a wellness centra.

„Jde o první podobný případ, kdy jsme museli k tomuto kroku sáhnout," uvedla mluvčí regionálního fondu Kateřina Dobešová. Podle ní je úpadek důvodem pro přihlášení dotace. Teprve v příštích měsících se totiž rozhodne, zda bude farma a nově vybudované provozy fungovat dál. Podmínkou dotace z evropských fondů totiž je, aby zařízení, kde se peníze využily, fungovalo nejméně pět let.

Mezi dalšími věřiteli jsou jak dodavatelé zboží na farmu (Heineken či Kofola), tak firmy a jednotlivci zajišťující služby (veterinář nebo drobní řemeslníci). Část dluhů, které přihlásil miliardář Alexander Seidl se synem, kteří loni převzali pohledávky od partnerů Boleslava Polívky, je splatná příští rok.

Dlužné mzdy přihlásilo také několik zaměstnanců. Dvě přihlášky se týkají neuskutečněných pobytů na farmě, za něž už lidé zaplatili. Farma je nyní mimo provoz.

Objevili se investoři

Pokud soud vyhlásí konkurz, do firmy přijde konkurzní správce. Ten společně s věřiteli rozhodne o tom, jakým způsobem se bude firma prodávat - zda jako jeden celek, nebo po částech.

Podle insolvenčního správce se už nyní objevili první investoři, kteří mají zájem Farmu Bolka Polívky odkoupit. Podle správce by bylo lepší, kdyby se i v případě vyhlášení konkurzu podařilo farmu aspoň částečně udržet v chodu - tím by neztratila tolik na své ceně.

 

Právě se děje

Další zprávy