Konec úplatků? "Kmotrovská" značka přijde na 10 tisíc

Karel Toman
30. 5. 2012 10:25
Vláda schválila registrační značky na přání. Lze si vybrat i své jméno nebo název firmy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé si už brzy budou moci sestavit registrační značku auta třeba v podobě svého jména či příjmení nebo názvu firmy.

Vláda totiž ve středu schválila návrh zákona, který řidičům umožní koupit si legálně takzvané VIP "espézetky" neboli registrační značky na přání.

Jedna "tabulka" přijde na pět tisíc korun. Dvě značky na auto - dopředu a dozadu - tedy přijdou celkem na deset tisíc. U motorky stačí pět tisíc a naopak v některých případech, kdy auto u některých nosičů kol potřebuje ještě třetí značku, zaplatí řidič 15 tisíc.

Oproti předchozím plánům si ale na tuto možnost budou řidiči muset počkat o něco déle.

Novela zákona o pozemních komunikacích měla vstoupit v platnost na Nový rok 2013. To se ale nejspíš nepodaří, protože nabrala zpoždění a její "legislativní kolečko" teprve začíná. Po vládě ji ještě musí schválit poslanci i senátoři a podepsat prezident.

Systém má skončit s úplatky

"Vycházíme tím vstříc lidem, kteří znají systém přidělování značek ze zahraničí a rádi by měli něco podobného i u nás. Souvisí s tím ale i snaha zabránit korupci na obecních úřadech a magistrátech. Není třeba si něco nalhávat, vskutku k tomu docházelo," upřesnil důvody novely mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Každý, kdo chce mít registrační značku podle svého přání, o ni bude moci požádat na příslušném obecním úřadu. Ten mu potom do 15 dnů od uhrazení správního poplatku značku vydá.

"Registrační značka se bude skládat ze sedmi až osmi znaků - arabských číslic nebo latinských znaků, možná bude i kombinace znaků," vysvětluje mluvčí.

Žádné dodatečné omezení pro složení čísel a písmen na značce nová pravidla nezavádějí, značka nemusí povinně začínat ani končit písmenem nebo číslem. Padá tak i rozlišování podle měst či krajů. Značka tak může mít skoro libovolný tvar.

Nebudou povoleny pouze speciální znaky, interpunkční znaménka nebo diakritika. Zakázána mají být také hanlivá, urážlivá či rasistická slova.

Značka bude "na doživotí"

Ministr Pavel Dobeš je přesvědčen, že se tím mimo jiné usnadní život těm řidičům, kteří měli z nějakého důvodu pocit, že jsou třeba v Praze diskriminováni proto, že přijeli z Brna, či naopak.

Znění značky může zájemce dopředu zarezervovat za poplatek 500 korun. Do tří měsíců ale musí podat žádost o vydání značky, jinak se rezervace ruší a on o "své" znění VIP espézetky přijde.

Značka bude takzvaně "na doživotí", což znamená, že bude na majitele, ne na auto. Pokud majitel bude dočasně bez vozu, protože si třeba bude zrovna pořizovat nový, může si dát značku takzvaně do úschovy za poplatek 300 korun.

Nový registr už je v testovací fázi

Novela měla podle původních plánů vstoupit v platnost už vloni v létě. Norma ale nabrala zpoždění a ještě letos v únoru se počítalo s platností od Nového roku 2013. V platnost ale vejde až šest měsíců po vydání ve Sbírce zákonů, takže i posunutý novoroční termín je zřejmě ohrožen.

Nový systém přidělování registračních značek se navíc musí provázat s novým registrem vozidel, který právě vzniká. Ten dosavadní pod ministerstvem vnitra je totiž podle mluvčího Nováka "natolik zaostalý", že rozšíření o novou funkci značek na přání neumožňuje.

"Nový registr vozidel je v testovací fázi, zatím běží vše podle harmonogramu," říká mluvčí.

Peníze za značky na přání jsou koncipovány jako správní poplatek, a zůstanou tudíž v rozpočtech obcí. O kolik si obce ročně přilepší, ministerstvo nedokáže odhadnout, předpokládá ale, že po úvodní vlně zájem o nové značky, a tudíž i příjmy z nich, opadne.

Vizitka politiků a pirátů silnic

Přestože jejich legální přidělování zákon zatím neumožňuje, jsou VIP espézetky v Česku velmi rozšířené nejen mezi podnikateli, ale i mezi politiky. Značka vozu brněnského primátora Romana Onderky má koncovku 0001, značky jeho náměstků 0002 a 0003, upozornil vloni časopis Instinkt.

"Zkrátka na mě vyšly. Ale myslím, že to je důstojná reprezentace kraje," vysvětlil tehdy pro časopis jihočeský hejtman Jiří Zimola čtyři jedničky na značce svého auta. VIP značky mají i ostravský hejtman Jaroslav Palas a primátor Petr Kajnar, stejně jako známý "pirát" D1, developer Aleš Trpišovský.

 

Právě se děje

Další zprávy