Konec tašek zdarma, s rozdáváním přestane i Tesco

Tomáš Fránek
10. 10. 2011 15:30
Zdarma jsou tašky jen v jediném řetězci
Foto: Tesco

Brno - Definitivní konec nákupních igelitových tašek rozdávaných zákazníkům v Česku zadarmo se výrazně přiblížil.

Další velký obchodní řetězec totiž končí s jejich rozdáváním. Od úterka je zpoplatní i Tesco, které se dlouho bezplatné nabídky tašek vzdát nechtělo.

"Poslední průzkumy ukazují, že zákazníci mají stále šetrnější vztah k životnímu prostředí a postupně změnili svůj přístup k jednorázovým odnosným taškám," uvedla mluvčí Eva Karasová. Lidé za tašku zaplatí jednu korunu.

Snaha o úplný zákaz

Posledním řetězcem, který ještě lidem v Česku nabízí nákupní tašky zdarma, tak zůstává Globus. Ten zrušení bezplatných igelitových tašek zatím neplánují.

Mluvčí společnosti Globus ČR Boris Malý dnes ČTK řekl, že tyto plastové tašky jsou plně rozložitelné, přičemž jejich spotřebu se hypermarkety snaží snížit pomocí nabídky placených papírových a igelitových tašek. Odborníci vypočítali, že například jedna papírová taška nahradí až tři jednorázové igelitové.

Úplně zakázat igelitové tašky v obchodech se přitom snaží Evropská komise.

Komise už proto spustila pro lidi speciální online poradnu, ve které se lidé a firmy mohou k zákazu igelitových tašek do 9. srpna vyjádřit a také navrhnout možnosti, jak celou situaci řešit.

"Před 50 lety jsme o jednorázových plastových taškách téměř neslyšeli. Nyní je používáme pár minut a znečišťují naše prostředí na desítky let," uvedl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Podle něj existují hlasy volající po změně této situace. "Proto se díváme na všechny možnosti, včetně celoevropského zákazu plastových tašek," dodal.

Tašky škodí

Komise uvedla, že každý Evropan spotřebuje ročně v průměru asi 500 tašek.

Některé země Unie už tašky zakázaly úplně, nebo je začaly zdaňovat. Irsko v roce 2002 uvalilo na igelitové tašky poplatky ve výši 15 eurocentů, což týdně snížilo používání tašek o 90 procent.

Italové nesmějí v obchodech nabízet klasické plastové tašky od začátku letošního roku. Do té doby patřili k největším uživatelům igelitek v Evropě.


 

Právě se děje

Další zprávy