Konec rodinných alb: Češi nezvládají ukládat vzpomínky

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 7. 2012 10:20
Lidem chybí fotky i videa. Buď je nenajdou, nebo se data po pár letech ztratí
Foto: Nora Stříbrná

Praha - Pouze jedna ze čtyř domácností si řádně zálohuje data. Ostatním hrozí, že o své fotky, texty či filmy dříve či později přijdou. Nejčastější důvody? Selhání techniky nebo lidská chyba.

Vyplývá to z analýzy společnosti HAL3000. Ta v posledním roce zjišťovala, která zálohovací média si uživatelé pořizují a s jakými požadavky se případně obracejí na servisní střediska.

Jak říká ředitel firmy David Petrovič, zhruba dvě třetiny všech ztrát jsou způsobené kolapsem hardwaru a lidským pochybením. "Následuje zcizení či ztráta záložního média nebo selhání zálohování," komentuje v páteční tiskové zprávě.

Nestíháme držet krok

Podle autorů výzkumu Češi přestávají zvládat data, která - dnes už téměř výhradně elektronicky - pořizují, řádně zpracovat. "Průměrná domácnost vyprodukuje ročně 23 GB souborů, přičemž každý rok se objem zvyšuje o padesát procent," stojí ve studii. Nejvíce fotografií či textů přibývá během letních dovolených.

"Rychlé tempo růstu dat způsobuje, že lidé nestačí držet krok a data ukládají nesystematicky na různá média," uvádí analýza. Problémem se tak může stát i samotná neschopnost data najít.

Ani v případě, že si uživatel udržuje o svých souborech přehled, ale nemá vyhráno. Data mohou být pryč. Nejdéle vydrží informace na pevných discích, u kterých HAL3000 uvádí průměrnou životnost dvacet let. V případě CD a DVD se jedná nejvýše o deset let, u flash disků dokonce jen o tři až šest let.

"Je proto pouze otázkou času, kdy dojde k datovému kolapsu, tedy nenávratné ztrátě dat a rodinných vzpomínek," pokračuje Petrovič. Varuje, že mnohé rodiny například nebudou moct jednou ukázat dospívajícímu potomkovi fotky z doby jeho dětství.

Podle průzkumu vlastní každá domácnost v průměru dva až tři externí disky. Data na ně ovšem umisťuje spíše nahodile. 
"Mnoho souborů mají uživatelé navíc uložených na DVD, či dokonce CD médiích," doplňuje Petrovič s tím, že podobná data už tedy mohou být dávno ztracená, aniž by to domácnosti věděly.


 

Právě se děje

Další zprávy