Konec roamingových poplatků v praxi: Češi se už na dovolené nebojí používat mobil

Klára Čeperová
1. 9. 2017 18:58
Počet odchozích hovorů Čechů v zahraničí stoupl o 280 procent oproti předchozímu roku, objem dat o 950 procent.
A pošleme to všem! (ilustrační foto)
A pošleme to všem! (ilustrační foto) | Foto: iStock

Praha - Po zrušení roamingových poplatků telefonují Češi ze zahraničí téměř třikrát více než před rokem. Objem přenesených dat stoupl letos v létě dokonce desetkrát. Vyplývá to z nových údajů tuzemských operátorů.

Češi letos v zahraničí nejvíce volali a využívali mobilní internet na Slovensku, v Německu a Rakousku. Podle operátorů hlavně proto, že tudy projížděli na dovolenou. Hned na čtvrtém místě je Chorvatsko, kam podle Asociace českých cestovních kanceláří vyjede každý rok až 800 tisíc Čechů.

"Lidé mnohem více na plážích datují a sdílejí fotografie na sociálních sítích," říká Silvia Cieslarová, ředitelka mobilního segmentu v O2.

Operátoři v EU musí od poloviny letošního června nabízet volání i data za stejnou cenu jako v tuzemsku. Už v předchozích letech ceny klesaly kvůli cenovému stropu.

Počet odchozích hovorů Čechů v zahraničí stoupl o 280 procent oproti předchozímu roku, objem dat o 950 procent.

Cizinci, kteří využívali mobily v Česku, telefonovali v létě o 75 procent více než před rokem, objem dat stoupl asi pětkrát. Nejvíce telefonovali Němci, data nejvíce využívali Rumuni a Italové.

"Roamingový provoz trvale roste - jak spotřeba zahraničních turistů v ČR, tak i našich zákazníků v zahraničí," říká Veronika Exnerová z Vodafonu. Nárůst potvrzuje i statistika T-Mobilu.

 

Právě se děje

Další zprávy