Konec poštovního monopolu bude drahý, varuje konkurence

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 2. 2012 13:30
Konkurenti České pošty se bojí likvidace a hrozí mezinárodními arbitrážemi
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní kasu, respektive daňové poplatníky, připraví arbitráže o miliardy, pokud projde současný návrh novely zákona o poštovních službách. Varují před tím konkurenti České pošty. Poslanci mají návrh projednávat na konci února.

K alarmujícímu závěru došla právní analýza, kterou si nechal zpracovat největší alternativní poštovní operátor v Česku - společnost Mediaservis.

Hlavním záměrem novely je odstranění posledního monopolu, který Česká pošta má. Od roku 2013 v Česku budou moci běžné dopisy doručovat i alternativní poštovní operátoři.

Zákon je však prý napsán tak, že pro alternativní doručovatele může být likvidační. "Novela nevytváří konkurenční prostředí, ale upevňuje monopol České pošty," říká jednatel Mediaservisu Michal Koliandr.

Jádrem sporu je takzvaný kompenzační fond, který by měl hradit České poště ztráty z provozování univerzální služby. Ten by měl na popud ministerstva financí fungovat tak, že ztráty budou krýt sami poskytovatelé poštovních služeb, včetně České pošty.

S tímto plánem nesouhlasí odborníci, alternativní operátoři ani Česká pošta a varují před tím, že taková liberalizace nepomůže, spíše naopak.

Pošta si bude platit vlastní ztrátu

V současnosti má pošta monopol na doručování zásilek do 50 gramů s cenou do 18 korun.

I po dokončení liberalizace trhu, která proběhne k 1. lednu 2013, bude povinna zajistit takzvanou univerzální službu. Tuto povinnost bude podle současného návrhu novely mít dalších pět let.

Univerzální služba je zjednodušeně řečeno zachování základních poštovních služeb pro občany v České republice, a to za přijatelnou cenu v přijatelné kvalitě. Návrh novely uvádí, že cena této služby musí odpovídat nákladům.

Pošta tedy bude muset ještě minimálně pět let po úplné liberalizaci zajistit doporučování dopisů za cenu nákladů.

Může jí přitom ale vzniknout ztráta, kterou by podle současného návrhu pokrýval kompenzační fond.

Do něj by největším dílem přispívala sama Česká pošta, která i po uvolnění monopolu bude držet dominantní postavení.

Jak již online deník Aktuálně.cz informoval na konci ledna, s takovým návrhem nesouhlasí ani zástupci České pošty, ani někteří odborníci.

"V poštovním světě neexistují žádné úspěšné zkušenosti s fungováním kompenzačního fondu a navíc je zde velké riziko nenaplnění fondu potřebnými finančními prostředky," píše ve své studii k chystané novele Libor Švadlenka, docent dopravní fakulty Jana Pernera při pardubické univerzitě.

Hrozí arbitráže

Ve shodě s odborníky i Českou poštou jsou alternativní operátoři. I oni mají podle svého podílu na trhu do kompenzačního fondu přispívat.

Takový návrh je pro ně nepřijatelný sám o sobě. Navíc se jim ale nelíbí, že budou muset platit na základě rozhodnutí, které jim novela neumožní jakýmkoli způsobem rozporovat.

Pokud by totiž Česká pošta podle současného návrhu novely vykázala ztrátu z provozování univerzální služby a regulátor trhu (Český telekomunikační úřad) by rozhodl o úhradě této ztráty, nebudou alternativní poštovní doručovatelé moci nikterak hodnotit ani připomínkovat její výši. Proti rozhodnutí se nebudou ani moci odvolat u soudu.

"To všechno znamená flagrantní porušení ústavního práva alternativních poštovních operátorů na rovné podmínky v podnikání a v krajních případech je lze kvalifikovat jako zvláštní formu protiústavního vyvlastnění bez náhrady," tvrdí David Vosol, advokát z bpv Braun Partners.

Podívejte se, jak Česká pošta mění tvář. Má nové uniformy

Dále podle právní analýzy navržená novela porušuje ústavní právo na spravedlivý proces a je i v přímém rozporu s evropskou liberalizační směrnicí.

"Kromě žalob od alternativních poštovních operátorů se tak ČR reálně vystavuje hrozbě řízení před Evropskou komisí z důvodu špatné transpozice liberalizační směrnice a mezinárodním arbitrážím zahraničních investorů, kterým může být jejich investice v důsledku novely zákona de facto vyvlastněna," dodává Vosol.

Vyčleňte firemní korespondenci

Roční příspěvek do kompenzačního fondu alternativní operátoři odhadují na stovky milionů korun. To by podle nich pro ně bylo likvidační.

Proto navrhují v připravované novele, kterou bude koncem února projednávat Poslanecká sněmovna, několik změn.

Tou hlavní by podle nich mělo být vypuštění kompenzačního fondu a zajištění financování univerzální služby ze státní kasy.

Dále by se podle nich měla změnit definice univerzální služby. Navrhovaná novela do ní totiž počítá i korporátní korespondenci, typicky tak jde například o výpisy z bank nebo faktury od telefonních operátorů.

Pro alternativní poštovní operátory (případně pro státní kasu) to prakticky znamená, že by měli dotovat levnější poštovní zásilky velkých soukromých korporací.

Podle nich by univerzální služba měla myslet pouze na běžnou osobní korespondenci, která z celkového objemu dopisů představuje jen asi tři procenta trhu.

Případná ztráta z provozování univerzální služby by se tak výrazně snížila a navíc by Česká pošta s korporacemi mohla uzavírat individuální smlouvy. Mohla by si tak zajistit výhodnější podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy