Konec obří tržnice, Vietnamci v Praze změní svou čtvrť

Tomáš Fránek
26. 10. 2011 0:01
Malá Hanoj v Praze se změní, tržnice vystřídají obchody, školka a doktoři
Foto: Jan Langer

Praha - Největší a nejznámější vietnamská tržnice v Česku, areál Saparia v pražské Libuši, se výrazně změní. Místo tržnice vznikne na dvaadvaceti hektarech nová obchodní čtvrť s tisícovkou zaměstnanců.

Prodejní kontejnery nahradí klasické kamenné obchody, ordinace lékařů, jídelny a školka.

Půjde o jednu z největších investic vietnamských podnikatelů v Česku. Majitelé areálu Saparia, kde jsou nyní stovky prodejních kontejnerů a parkuje se, jak se dá, chtějí do deseti let celý areál změnit v klasické obchodní městečko s obchody, nabídkou řemeslníků, zdravotními ordinacemi a školkou.

Tržnice už nyní láká tisíce nakupujících denně, podmínky jsou v ní ale nevyhovující.

Nevyhovující se změní

Sklad v tržnici uzavřela letos na zhruba tři týdny z hygienických důvodů Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspekce zasahovala v tržnici také v polovině ledna, kdy zakázala prodej 3,5 tuny potravin. Před třemi lety vypukl v tržnici jeden z největších požárů v Česku, s nímž bojovalo 420 hasičů.

Plány majitelů areálu, kteří už je poslali úřadům kvůli posouzení vlivu na životní prostředí, nově počítají s tím, že v celém areálu bude fungovat na šest set provozoven s asi 1240 zaměstnanci. 

Nově bude postaveno na dvacet různých objektů, sedmdesát bude opraveno a přestavěno.

Celý projekt je naplánován do dvou fází s tím, že přestavba celého areálu má být dokončena do deseti let. "Záměrem je v první fázi (do roku 2014) rekolaudace areálu z potravinářské výroby na nové využití v oblasti obchodu a služeb. Tato změna bude znamenat uvedení všech staveb, zhruba 70 objektů, do souladu s platnými právními předpisy a normami," uvedla firma v oznámení.

"Využití bude jako zařízení veřejného stravování, administrativní zařízení, školská a zdravotnická zařízení, garáže, zeleň. Doprovodné další služby uvažované v několika objektech jsou řemeslné opravny (obuvi, elektroniky), řemeslné výrobny uměleckých výrobků (šperky, zlatnictví, pasířství), kadeřnictví - holičství, rehabilitace - masáže, kosmetika, poradenská činnost v oblastech financí a pojišťovnictví, distribuce jízdenek a letenek," uvedli majitelé areálu v plánech na přestavbu areálu.

Masáže, doktoři, řemeslnící

Změní se také parkování a silnice v celém areálu, kam má denně přijet až pět tisíc aut. Majitelé areálu počítají s tím, že postaví nových 60 parkovišť, kde bude na 1400 parkovacích míst, opraví také silnice v celém rozsáhlém prostoru.

Přestavba celého areálu bude mít podle majitelů firmy Saparia příznivý vliv na ekonomiku v lokalitě. "Pozitivním vlivem je ekonomický přínos ve formě daní. Dalším pozitivním vlivem bude uvedení areálu do souladu s platnými normami a legislativou," je napsáno v oznámení.

Vietnamských investic v Česku rychle přibývá.

Více než tisícovku lidí už zaměstnává společnost Sportisimo, přední prodejce sportovní obuvi, oblečení a dalších sportovních pomůcek. Její prodejny se nacházejí v těch nejvyhlášenějších obchodních centrech. Zakladatelem a spolumajitelem řetězce je Thai Ngoc Nguyen. Roční obrat jeho firmy už výrazně přesahuje miliardu korun.

Vietnamci mají také realitní společnosti (například NTT Group), cestovní kanceláře (East Travel), tiskárny časopisů, zemědělskou farmu (T&Z Asia) a řadu obchodních firem s textilem i potravinami.

 

Právě se děje

Další zprávy