Konec krize? Polovina firem chce nabírat zaměstnance

Petr Kučera Petr Kučera
14. 10. 2013 22:45
Tuzemští podnikatelé jsou při pohledu do budoucnosti optimističtí, ukázal průzkum.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Tuzemští podnikatelé jsou při pohledu do budoucnosti optimističtí. V příštím roce očekávají konec recese, plánují rozšiřovat své podnikání a téměř polovina bude nabírat nové zaměstnance.

Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti EY (dříve Ernst & Young) mezi 103 podnikateli, kteří byli v minulosti nominováni do soutěže EY Podnikatel roku. Průzkum uskutečnila agentura g82 a jsou v něm rovnoměrně zastoupeni majitelé malých, středních i velkých podniků podle obratu.

Podmínky pro podnikání jsou nyní podle nich lepší než před dvěma lety, negativními jevy zůstávají hlavně korupce, slabá podpora podnikání a byrokracie.

Do roka je tu konec recese

Většina dotazovaných podnikatelů - téměř 70 procent - očekává konec recese v nejbližších dvanácti měsících. Pouze asi pětina z nich ovšem předpokládá růst, zatímco polovina stagnaci. Třetina dotázaných očekává pokračování recese nebo si není dalším vývojem jistá. Pesimisté očekávají konec recese až po roce 2015.

Téměř polovina firem zařazených do průzkumu plánuje v následujícím roce nabírat zaměstnance, zatímco propouštět hodlá pouze necelá desetina oslovených.

„Ve prospěch zaměstnanosti mluví i fakt, že dotazovaní plánují rozvoj podnikání hlavně v rámci republiky. Pouze čtvrtina dotázaných uvažuje o přesunu do jiného regionu; pravděpodobně kvůli snižování nákladů zmiňují Asii, Slovensko nebo Rusko," říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

Podnikatelé si stěžují na problém najít kvalitní pracovníky. Čtyři z pěti dotázaných podnikatelů jsou přesvědčeni, že se české školství nepřizpůsobuje potřebám ekonomiky. Dvě třetiny podnikatelů považují za obtížné sehnat kvalitního absolventa v potřebných oborech.

„Nejhorší situace je podle podnikatelů v technických profesích, učňovském školství a řemeslech, což je velice smutné, protože strojírenství, automobilový průmysl a IT označují za nejsilnější odvětví České republiky," říká Souček.

S úplatkem se setkalo přes polovinu firem

Průzkum také ukázal, že zkušenosti s korupcí rostou jak ve státních institucích, tak i v soukromých firmách.

Počet podnikatelů, kterým byla někdy nabídnuta možnost získat výhodu za poskytnutí úplatku, vzrostl ze 44 procent v předloňském roce na současných 56 procent. K poskytnutí úplatku se však přiznává jen devět procent podnikatelů.

„Vnímám pozitivně i těch pár podnikatelů, kteří nahlásili korupční chování vyšším místům. Bohužel většina podnikatelů, kteří se setkali s uplácením, přešla tuto možnost bez reakce," dodává Souček.

 

Právě se děje

Další zprávy