Konec boje: Ropné doly z Hodonína už Němcům nepatří

Tomáš Fránek
21. 5. 2010 13:55
Antimonopolní schválil převod Moravských naftových dolů na podnikatelskou skupinu Karla Komárka
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Poslední překážka padla, Moravské naftové doly už patří jenom firmě, kterou vlastní jeden z nejbohatších tuzemských podnikatelů, Karel Komárek.

V těžařské společnosti, která předloni vydělala skoro 1,5 miliardy korun, tak už nebudou akcionáři z Německa a Slovenska. Souhlas s celou transakcí dnes vydal antimonopolní úřad.

Desítky žalob

"V rámci posuzované transakce získala společnost KKCG majetkové podíly v MND, a to od skupin E.ON a Slovenský plynárenský priemysel," uvedl ve svém souhlasném stanovisku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kromě vyjasnění vlastnické struktury znamená konec sporu mezi rodinou Komárkovou a zahraničními investory také konec soudních žalob, které provázejí boj v dolech už od roku 2005.

U soudů jich leží více než sto. Případ řešila i arbitráž ve Vídni, zahraniční akcionáři, Ruhrgas a Slovenský plynárenský průmysl loni hrozili žalobami proti českému státu kvůli nedostatečné ochraně investic.
 
Investoři Komárkovy obviňovali z toho, že se snažili převést majetek dolů na různé dceřiné společnosti a vyloučit tak jejich kontrolu. Komárkovi zase tvrdili, že se je Němci i Slováci snaží poškodit.

Složitý obchod

Stoprocentní ovládnutí Moravských naftových dolů rodinou Komárkových provází složitá transakce, při které si firmy vyměňují podíly ve firmách související s distribucí plynu.

Moravské naftové doly těží ropu a plyn na 21 ložiscích, kromě jižní Moravy je společnost aktivní v pěti dalších státech. Předloni vydělala téměř 1,5 miliardy korun, aktuální čísla nejsou k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy