Konec aféry. Vnitro zaplatí za prádlo vyprané Dočista

Tomáš Fránek
16. 3. 2012 10:00
Antimonopolní úřad potvrdil trest za zakázku pro firmu Dočista
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Vzorový příklad veřejné zakázky, kde se dají najít všechny možné pochyby a porušení zákona, končí půlmilionovou pokutou.

Ministerstvo vnitra tak má s definitivní platností zaplatit vysokou pokutu za to, že v době, kdy mu šéfoval Ivan Langer, dalo zakázku na praní a chemické čištění prádla za 80 milionů firmě Dočista. Tu vlastnil podnikatel a nynější vlastník fotbalové Plzně Tomáš Paclík, který je Langerův známý.

Ministerstvo nevypsalo soutěž a za služby zaplatilo o polovinu více peněz, než muselo.

Jedna z nejvyšších pokut

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní odmítl takzvaný rozklad a potvrdil vnitru pokutu ve výši půl milionu korun. Jednu z nejvyšších, která za porušení zákona u jedné zakázky v Česku padla.

Podle antimonopolního úřadu vnitro závažně porušilo zákony a jeho úředníci museli vědět, že obchází zákon. Neuspěly argumenty zástupců ministerstva vnitra, kteří argumentovali i tím, že smlouvu ministerstvo vypovědělo, a nemělo by tak platit tak vysokou pokutu.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj pokutu potvrdil, rozhodnutí úřadu označil za správné. Ke snížení pokuty není podle Rafaje žádný důvod.

Paclíkova společnost Dočista vznikla v roce 2008, o dva měsíce později již uzavřela s ministerstvem vnitra smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla si společnost zapsala až v den podepsání kontraktu. Prádlo prala pro resort vnitra po tři roky, za tu dobu si vydělala 54 milionů korun.

Na podezřelou smlouvu ukázal audit, který si nechal vypracovat tehdejší šéf resortu Radek John (VV).

Spor řeší soud

Spor o praní prádla už řeší také soudy.

Společnost Dočista nyní chce vrátit miliony, které zaplatila za vybavení areálu kolínské prádelny. Ten měla od vnitra pronajatý. Chce také peníze, které jí má vnitro dlužit za poskytnuté služby.

Vnitro požadavky odmítá s tím, že po započtení vzájemných nároků je dlužníkem naopak firma.

 

Právě se děje

Další zprávy