Končím, řekl spolužákům z Penty. Dostane 12,5 miliardy

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
15. 8. 2013 23:00
Penta jedná se svým spoluzakladatelem Kúšikem o přesném způsobu, jak ho vyplatí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pro investiční skupinu Penta nakonec nebude odchod jejího dlouholetého partnera a zhruba pětinového akcionáře Martina Kúšika tak snadný, jak se původně zdálo. Penta bude muset Kúšika do tří let vyplatit a odstupné se blíží půl miliardě eur, tedy zhruba 12,5 miliardám korun.

Deník Insider, který Kúšikův odchod z Penty detailně popisuje, píše, že čtyřiačtyřicetiletý právník se během téměř dvacetiletého působení v investiční firmě založené s někdejšími spolužáky z banskoštiavnického gymnázia podílel na nejúspěšnějších obchodech. to je jeden z důvodů, proč jeho podíl v Pentě nabobtnal do obřích rozměrů.

Penta s Kúšikem nyní jednají o přesném harmonogramu, způsobu a výši výplaty. "Zatím nejsme dohodnuti, jsme v procesu řešení," cituje Insider Kúšikovu SMS zprávu, kterou zaslal z dovolené na ostrově Korfu. Penta vztah se svým odcházejícím partnerem oficiálně nekomentuje.

Není zatím jasné, zda Penta Kúšika plně vyplatí v hotovosti, či zda mu jako kompenzaci nechá také podíly v některých svých firmách, podobně, jako se vyrovnal Petr Kellner se svým odcházejícím pětiprocentním společníkem Jiřím Šmejcem. Ten si na odchodnou z PPF letos na jaře odnesl minoritní podíly ve firmě Home Credit a bankách Nomos, Pireus a Air Bank.

Byznys v deníku Insider

Jaké jsou Kúšikovy plány? Jak chce investovat miliardy a jak se v 44 letech odchází do „důchodu"? čtěte v Insideru

 

Právě se děje

Další zprávy