Komoditní křeč je tady, trhy se bojí o globální oživení

Karel Toman
6. 5. 2011 9:45
Suroviny propadly za posledních 24 hodin nejvíce od nástupu finanční krize
Ceny ropy jdou nahoru
Ceny ropy jdou nahoru | Foto: Reuters

Londýn - Až o 12 dolarů spadla za jediný den cena ropy a nakonec se dostala těsně pod magických 100 dolarů za barel. 

Úprk investorů od komodit byl za posledních 24 hodin největší za dva roky.  Koš komodit známý jako Reuters-Jefferies CRB index zaznamenal dokonce největší jednodenní propad od nástupu finanční krize. Stříbro má za sebou nejstrmější týdenní propad od roku 1975.

Moderátor Bloomberg News mluvil ráno o "komoditní křeči" a s roztaženýma rukama se ptal, jestli jde o předem očekávanou korekci, nebo prasknutí bubliny.

Averze k riziku oživení nepomůže

Zatím to vypadá na první možnost, protože ceny komodit byly už nějakou dobu opravdu příliš vysoko. Horší je ale důvod této korekce - trhy se totiž obávají o osud globálního oživení.  A protože na trzích je důležitá psychologie a očekávání, dobré nemusí být ani důsledky této "křeče".

Opět totiž roste averze k riziku, což je to poslední, co oživující ekonomiky potřebují. Zmírnění inflace, kterou dosud táhly právě komodity, také nemusí přijít, protože investoři, kteří stahují své peníze z komodit, je prostě pošlou jinam.

Za poslední den padaly ceny snad všech komodit včetně kakaa, rýže cukru nebo bavlny, ale i mědi.

Faktorů, které úprk spustily, je několik. Komodity jsou denominované v dolarech a investoři se jich drželi v sázce na rostoucí inflaci. O tom, jestli jim ale tato sázka vyjde, začali pochybovat po včerejším zveřejněním předběžných čísel z amerického pracovního trhu, která naznačují, že počet nezaměstnaných je vyšší, než se čekalo.

To by mohlo naznačovat, že americká ekonomika po vyprchání stimulů nevytváří dost pracovních míst, a že problémy největší světové ekonomiky jsou strukturální. Podle analytičky Bloombergu začínají trhy vážně pracovat s hypotézou, že se tamní nezaměstnanost už nikdy nevrátí na předkrizových pět procent, ale už natrvalo se usídlí někde mezi sedmi až osmi procenty.

President Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet včera také nenazačil, že by se chystal v červnu zvýšit úrokové sazby, což poslalo euro dolů.

Označila Glencore vrchol komoditní jízdy?

Samotný propad komodit ale začal ve čtvrtek den poté, co největší světový obchodník s komoditami Glencore zveřejnil detaily svého ohlášeného vstupu na burzu. Někteří analytici v tom spatřili paralelu k někdejším stejným krokům od Goldman Sachs nebo finanční skupiny Blackstone, které tehdy vyznačily vrchol budoucího poklesu finančního sektoru.

"Chcete být první pryč ze dveří, protože cesta dolů může být ještě rychlejší, než cesta nahoru," komentoval reakci investorů pro Financial Times Douglas Hepworth z Gresham Investment Management.

Někteří analytici ale upozorňují, že ceny se mohou odrazit zpět, jako se v minulosti opakovaně stalo. Navzdory vysokým cenám totiž producenti mnohých komodit - od farmářů po těžaře ropy - nestíhají plnit poptávku.

Obchodník s komoditami v australském Sydney oslovený Boombergem dnes ráno ale odhadl pád ropy až na "90 nebo 80" dolarů za barel. Akcie některých leteckých společností už údajně začaly stoupat v sázce na levnější palivo. V nejbližších dnech bude co sledovat.

 

Právě se děje

Další zprávy