Komise: Ratingové agentury nahrávají spekulantům

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 7. 2011 14:10
Eurokomisaři kritizují ratingové agentury, že hodnotí zaujatě a situaci v eurozóně pouze zhoršují
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na snímku z března 2011.
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na snímku z března 2011. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise (EK) se pustila do kritiky ratingových agentur za to, že vydávají špatné zprávy o některých trzích eurozóny.

Komisařům vadí, že agentury zhoršují rating problematických zemí v době, kdy jsou jejich ekonomiky zranitelné a náchylné na každou nepříznivou informaci.

To podle nich vede k odlivu investorů, zdražení úroků a snížení důvěryhodnosti celé eurozóny.

"Agentury situaci pouze zhoršují, neboť nahrávají na smeč spekulantům," uvedl na tiskové konferenci EK prezident Komise Jose Manuel Barroso.

Ratingové firmy podle členů EK navíc nehodnotí objektivně. Politici argumentují, že ze tří hlavních agentur pouze Fitch sídlí částečně v Londýně a má francouzského vlastníka. Standard & Poor´s a Moody´s Investors jsou čistě americké.

Snížení ratingu Portugalska nebylo na místě

Poslední kapkou, která vedla k rozhořčení komisařů, bylo snížení ratingu Portugalska, k němuž se Moody´s uchýlila v úterý 5. července.

Na vysvětlení agentura uvedla, že je portugalská ekonomika nezdravá a pravděpodobně bude potřebovat další finanční injekci.

Portugalsko na snížení ratingu zareagovalo okamžitým nárůstem cen vládních dluhopisů, za které země získává krátkodobou hotovost.

"Načasování tohoto kroku bylo diskutabilní a co víc, rozhodnutí Moody´s bylo založené pouze na hypotézách, ke kterým vůbec nemusí dojít," uvedl mluvčí komise Armadeu Altafaj.

Mluvčí EK také tvrdí, že agentury nehodnotí přiměřeně dluhové krizi, ve které se eurozóny v současnosti zmítá. Řecký ministr zahraničí Stavros Lambrinidis již dříve označil způsob hodnocení agentur za šílený.

Nová agentura na obzoru?

Ministr financí Německa Wolfgang Schaeuble prohlásil, že by Evropa měla usilovat o zlomení oligopolu klíčových agentur a snažit se omezit jejich vliv v Evropě.

Znovu tak otevřel otázku vlastní ratingové firmy, kterou v současnosti EU postrádá.

O vytvoření Evropské ratingové agentury hovoří evropští politici již od jara 2010, kdy řecká krize začala eskalovat.

Tradiční agentury jsou podle nich vůči evropskému trhu zaujaté. Kritici také připomínají, že v době americké hypoteční krize tyto agentury vystavovaly kladné hodnocení i těm aktivům, která se později ukázala jako toxická.

Objevují se však varování, že činnost agentury, kterou by měla EU pod kontrolou, by nebyla objektivní a publikovala by pouze výsledky, které křehkému trhu eurozóny neuškodí.

 

Právě se děje

Další zprávy