Komise radí Česku: vyšší daně, později do důchodu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 6. 2011 16:35
Komise vydala doporučení, jak zlepšit hospodaření státu
Nečasova vláda by měla věk odchodu do důchodu zvyšovat rychleji, myslí si EK.
Nečasova vláda by měla věk odchodu do důchodu zvyšovat rychleji, myslí si EK. | Foto: Reuters

Brusel - Zvyšte nepřímé daně, omezte daňové ztráty a rychleji zvyšujte věk odchodu do důchodu, doporučuje vládě Petra Nečase Evropská komise. Ta vydala doporučení pro všechny členské státy.

Doporučení o zvyšování nepřímých daní odpovídá návrh na zvýšení snížené sazby DPH, který schválila vláda na konci května. Ta stoupne příští rok na 14 procent ze současných deseti, o rok později se pak obě sazby sjednotí na úrovni 17,5 procenta.

Kromě toho by mělo Česko podle Komise také zapracovat na omezení daňových úniků. "Česká republika by měla přijmout plánovaná opatření ke snížení rozpočtových schodků v letošním roce a měla by prosadit opatření stálého charakteru, která se aktivují v případě, že dojde k výpadku rozpočtových příjmů," doporučila EK.

Pozornosti komisařů neunikly ani změny v penzijním systému. Nečasova vláda plánuje zvyšovat věk odchodu do důchodu podle navrhované reformy ročně o dva měsíce.

"Snahy (vlády) by se měly zaměřit na další změny ve státním pilíři (důchodového systému), kam patří i rychlejší zvyšování věku odchodu do důchodu, než je plánováno. To by mělo být podtrženo opatřeními pro podporu zaměstnanosti u starších pracovníků," uvedla Evropská komise.

Druhým pilířem reformy má být spoření u penzijních fondů, jehož úpravu by Česko podle komise mělo spustit co nejdříve. Stát se ale musí postarat, aby se do spoření zapojilo co nejvíce lidí a zajistit co nejnižší a nejtransparentnější poplatky.

Komise zároveň vyzývá vládu, aby dotáhla do konce další rozpočtová opatření, která plánuje pro rok 2012. V případě roku 2013 by ale vláda měla být více specifická. V případě úspor by se ale měla vyvarovat oblastí, které podporují hospodářský růst.


 

Právě se děje

Další zprávy