Komerční banka se připojí k výměně řeckých dluhopisů

ČTK ČTK, Věra Tůmová
7. 3. 2012 12:15
Do 9. března by mělo Řecko oznámit, zda věřitelům vymění dluhopisy
Foto: Jan Langer

Praha - Komerční banka se rozhodla přistoupit na návrh ohledně výměny řeckých dluhopisů. Uvedla to její mluvčí Monika Klucová.

Držitelé řeckých dluhopisů se mají vyjádřit do čtvrtečního večera, zda přistoupí na výměnu dluhopisů, jež je podmínkou pro poskytnutí další části mezinárodní finanční pomoci Řecku.

Většinový vlastník Komerční banky, francouzská Société Générale, již uvedla, že se do řecké směny dluhu zapojí.

"Představenstvo Komerční banky se rozhodlo přistoupit na návrh Řecké republiky a nabídnout dluhopisy držené Komerční bankou k výměně v souladu s podmínkami stanovenými v memorandu z 24. února tohoto roku. Představenstvo dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. O tom, zda bude výměna skutečně realizována, bude Řecko informovat v následujících dnech, nejspíše 9. března," uvedla Klucová.

Hodnota nově vyměněných dluhopisů podle ní přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních bondů v knihách KB.

"Dopad z uskutečnění výměny do výsledku banky by tedy byl žádný nebo zanedbatelný," dodala.

Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun.

Řecké dluhopisy loni banka přecenila na čtvrtinu jejich původní hodnoty na 2,07 miliardy korun.

Řecké dluhopisy mají i jiné banky

Řecké státní dluhopisy v držení mají i další tuzemské banky.

ČSOB ve druhém čtvrtletí loni odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun, ve třetím čtvrtletí za dalších 1,046 miliardy korun a ve čtvrtém čtvrtletí za 725 milionů korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,4 miliardy Kč).

UniCredit Bank zatím výsledky za celý loňský rok nezveřejnila. Pode výsledků za tři čtvrtletí ovšem banka loni snížila hodnotu řeckých dluhopisů o téměř 2,1 miliardy korun. Nominálně tuzemská UniCredit Bank drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (2,97 miliardy korun). Celá skupina UniCredit v úterý podle agentury Bloomberg potvrdila svou účast na jednání o výměně řeckých dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy