Komerční bance klesl zisk kvůli Řecku skoro o 30 %

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
8. 11. 2011 9:00
Zisk za první tři kvartály očištěný o řecké dluhopisy by bance přinesl růst o 5,6 %
Komerční banka (ilustrační foto)
Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zisk Komerční banky se za první tři čtvrtletí letošního roku snížil meziročně o 29,3 procenta  na 7,041 miliardy korun.

Na vině je zejména propad hodnoty řeckých vládních dluhopisů, uvedla banka ve své čtvrtletní zprávě. Čistý zisk očištěný o tyto ztráty totiž za stejné období stoupl o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun.

Skupina Komerční banky poskytla meziročně o 12 procent víc úvěrů, celkem za 435,1 miliardy korun. Necelá čtyři procenta z tohoto růstu přinesla akvizice podílu 50,1 % v leasingové
společnosti SG Equipment Finance.

Úvěry podnikům rostly o 6,9 procenta, po započtení zmíněné akvizice to bylo celkem o  15 procent.

"Složitá situace" evropských bank

Celkový objem vkladů vzrostl o 2,9 % na 551,1 miliardy Kč. Nárůst byl zaznamenán jak u
vkladů občanů, tak podniků, a to především na běžných a spořicích účtech.

"Kapitálová přiměřenost činí 16,0 % a ukazatel jádrového Tier 1 14,7 %, což ve srovnání se současným 8% regulatorním minimem a 10,5% minimem navrhovaným od roku 2019 (po zavedení regulačního rámce Basilej 3) znamená, že Komerční banka je velmi dobře připravena na splnění všech požadavků ohledně vlastního kapitálu, bez ohledu na způsob, jak
budou vyřešeny problémy vládních dluhů zemí GIIPS," uvedla dále banka.

"Evropský bankovní sektor se ocitá ve složité situaci, kdy se makroekonomické problémy prolínají s regulačními nejistotami," komentoval nepříznivé makroekonomické prostředí předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet.

"V tomto širším prostředí je český bankovní sektor zdravý, a zejména Komerční banka prokázala svou schopnost a odhodlání poskytovat financování ekonomice a stát za svými klienty," dodal.

Kvůli poklesu hodnoty řeckých dluhopisů se dostala do potíží matka Komerční banky Société Générale.

 

Právě se děje

Další zprávy