Komerční bance hrozí miliardová ztráta, neplatí klient

Ekonomika Ekonomika
26. 2. 2009 10:25
S nejvyšší pravděpodobností jde o společnost Moravia Energo
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Komerční banka (KB) by mohla mít kvůli potížím jednoho z velkých klientů ztrátu až jednu miliardu korun. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Podle dostupných informací jde o významného klienta ze sektoru rozvodu a prodeje elektrické energie; s nejvyšší pravděpodobností společnost Moravia Energo.

Banka už ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila opravnou položku, s tvorbou dalších rezerv počítá v prvním čtvrtletí. "Banka na základě dostupných informací neočekává ze strany Klienta úplné splnění jeho závazků," uvedla dnes v prohlášení KB.

Moravia Energo, která například dodávala elektřinu do areálu Eden, přestala podle společnosti ČEZ platit za dodávky elektřiny. V tuzemsku zásobovala přes tisícovku odběrných míst. Elektřinu zároveň i sama vyrábí.

"Spekuluje se o tom, že část pohledávek ČEZu vůči Moravia Energo jsou kryté garancemi KB, celková expozice spojená s tímto klientem tedy může být podle našeho názoru ještě vyšší," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Lávička.

Navíc lze podle něj očekávat, že banka bude letos vytvářet k této pohledávce další opravné položky, což negativně ovlivní hospodářské výsledky.

KB uvedla, že prudké zhoršení ekonomického prostředí v Česku a středoevropském regionu za poslední čtvrtletí zvýší rizikové náklady i kvalitu portfolia. Míra zhoršení bude záviset na rychlosti a rozsahu ekonomického poklesu.

"V současné době očekáváme, že naše rizikové náklady v prvním čtvrtletí letošního roku přesáhnou úroveň čtvrtého čtvrtletí roku 2008, a to na úrovni desítek procent. Růst rizikových nákladů však rozhodně nebrání schopnosti KB generovat čtvrtletní zisk," doplnila banka.

 

Právě se děje

Další zprávy