Kolik zaplatíte za vodu? Porovnání měst v unikátní mapě

Karel Toman
5. 2. 2013 12:41
Podívejte se na ceny vodného a stočného v různých regionech České republiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Voda v Česku dál zdražuje. Letošní novoroční zdražení dosáhlo v průměru 4,9 procenta, místy si ale lidé musí připlatit i více než desetinu oproti loňskému roku.

Nejdražší je voda v regionech, kde má vodárenskou infrastrukturu v nájmu francouzská společnost Veolia. Její ceníky bezpečně obsadily první pětku nejdražšího vodného a stočného v Česku.

Vyplývá to z unikátní mapy připravené online deníkem Aktuálně.cz, která porovnává aktuální ceny podle regionů a současně podle provozovatelů vodáren.

Ze shromážděných dat vyplývá, že nejvíce meziročně zdražila voda na Rokycansku (o 14 %). Následují Praha (12,1 %) a Trutnov (9,9 %). Na opačném konci tabulky je Rychnov nad Kněžnou, kde letos zůstala cena stejná jako v roce 2012.

Pokud bychom však neporovnávali jen letošní a loňský rok, bylo by zdražení mnohem výraznější. Z velkých měst stoupla cena nejvíce v Plzni, kde v roce 2011 zdražila voda o třetinu a následující rok pak o další čtvrtinu. Zdražovalo se i letos, ale už "jen" o dvacetinu.

Nejdražší vodu má Veolia

Z porovnávací mapy vyplývá, že nejdražší celkovou cenu musí platit lidé na Rokycansku - 90,98 koruny za kubík vodného a stočného. Na druhé příčce je celkem jedenáct okresů Severočeských vodovodů a kanalizací Ústeckého a Libereckého kraje s 88,98 korunami. Pětici nejdražších doplňují Hradec Králové (88,04 Kč), Plzeň (87,94 Kč) a okres Plzeň-sever (87,86 Kč).

Podle materiálu ministerstva zemědělství, který připravilo vloni na podzim, stoupla průměrná cena vody v Česku od roku 2007 do roku 2011 téměř o třetinu ze 49,30 na 64,60 koruny za metr krychlový. I přesto je voda z vodovodu stále více než stokrát levnější než balená voda z obchodu, stojí v dokumentu.

Obecně lze říci, že voda je dražší tam, kde mají vodárnu v nájmu nadnárodní firmy. To potvrzuje i šesté místo pro okresy Kladno a Mělník z regionu Veolie nebo sedmé Táborsko pod správou rakouské společnosti Energie AG.

Naopak nejlevnější konec tabulky obsadily regionální vodárny v okresech Pelhřimov (54,23 Kč), Klatovy (60,7 Kč), Hodonín (60,7 Kč) a Trutnov (63,71 Kč). Na druhou stranu je pravda, že pátý nejlevnější Jindřichův Hradec (66 Kč) patří také do oblasti pod správou rakouské Energie AG.

Komplikací je "skryté zdražení"

Srovnání však zkresluje fakt, že některé vodárenské společnosti zavedly dvousložkovou cenu vody, kterou ministerstvo zemědělství označuje za "skryté zdražení."

Dvousložková cena totiž zahrnuje pevnou a pohyblivou složku ceny. Pohyblivá složka je ta, kterou spotřebitel zaplatí za spotřebovanou pitnou vodu (vodné) nebo za objem splašků a dešťové vody, které vypustí do kanalizace (stočné). Pevná složka je pak paušální poplatek, který vodárenské společnosti účtují spotřebitelům rozčleněným pro ten účel do kategorií podle jejich roční spotřeby. Čím vyšší roční spotřeba, tím vyšší pevnou složku ceny spotřebitel platí.

Grafika na to v daných regionech upozorňuje - je tomu tak například na Karlovarsku či Hodonínsku.

 

Právě se děje

Další zprávy