Kolik je konsolidačních agentur? Značku mají dvě

Tomáš Fránek
25. 10. 2007 14:00
Spor už řešily také soudy, úřad rozhodoval podruhé

Brno - Není Česká konsolidační agentura jeko Česká konsolidační. Ochrannou známku však mají zapsanou obě.

Poradenská společnost Kredit Děčín nedokázala totiž zabránit tomu, aby si státní Česká konsolidační agentura zapsala a chránila stejnojmennou ochrannou známku i značku ČKA.

Děčínská firma, která má zapsánu chráněnou značku Česká konsolidační, neuspěla se svými námitkami proti zapsání obou známek u Úřadu průmyslového vlastnictví.

Firma si nechala zapsat značku Česká konsolidační dřív než státní agentura svoje známky a tvrdila, že si lidé tak budou obě značky plést, a to firmu zabývající se poradenstvím poškodí.

Opakování matka moudrosti

Úřad přitom o námitkách firmy už rozhodoval podruhé.

Loni totiž Nejvyšší správní soud rozhodnutí úřadu zrušil jako nesrozumitelné.

Úřad ale ani napodruhé námitkám Kreditu nevyhověl. Podle rozhodnutí šéfa úřadu Karla Čady totiž ani v jednom případě neexistuje nebezpečí, že by si lidé mohli značky zaměnit.

A to přesto, že se známky vztahují částečně na shodné nebo podobné služby.

"Neexistuje pravděpodobnost záměny nebo asociace se starší ochrannou známkou Česká konsolidační," uvedl úřad ve svém rozhodnutí.

Firma, které úřad už dříve odmítl zapsat značku Česká konsolidační agentura, se může znovu obrátit na soud.

ČKA končí

Česká konsolidační agentura byla zřízena zákonem v roce 2001 a je nástupce Konsolidační banky. Spravuje pro stát stamilionové špatné úvěry, které byly v rámci očištění bankovního sektoru vyvedeny z českých bank. Letos vyhlásila tendr na zbytkový balík pohledávek a plánuje ukončit hospodaření s účetní nulou.

Za její závazky ručí stát. Agentura končí svoji činnost na konci letošního roku, jejím právním nástupcem bude ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy