Koho potrestají za otravy metanolem? Úřady mají jasno

Tomáš Fránek
15. 11. 2012 6:00
Hlavy ve státní správě kvůli nedostatečné kontrole alkoholu padat nebudou
Sklad nelegálního alkoholu a griotka s metanolem.
Sklad nelegálního alkoholu a griotka s metanolem. | Foto: Celní správa České republiky

Praha - Politici i úředníci v Česku dlouhodobě selhávali v boji s nelegálním alkoholem na trhu. To je hlavní závěr analýzy, kterou ve středu schválila vláda a o níž den předtím informoval online deník Aktuálně.cz.

Právě liknavý přístup odpovědných lidí a nízká priorita, kterou boji s černým trhem dávali, jsou jedním z hlavních důvodů, proč se podvodníci v Česku cítili beztrestní. Vyvrcholením nečinnosti státu byla metanolová aféra, při které dosud zemřelo 34 lidí a další mají doživotně poškozené zdraví.

Online deník Aktuálně.cz proto oslovil všechna ministerstva, která se na vzniku analýzy podílela (zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu a vnitra), s dotazem, jací konkrétní lidé budou za svá pochybení nebo nedostatečné plnění povinností potrestáni.

Výsledek? Selhání státu, který v uplynulých letech přes varování oficiálních výrobců nechal rozbujet černý trh s alkoholem, nemá žádné konkrétní viníky. Zásadní personální změny - s výjimkou výměny hlavního hygienika, k níž ale došlo z jiných důvodů - nelze očekávat.

Nikdo neodejde

"Ať už to bylo způsobeno rozpočtovými omezeními, nedostatečnými informacemi, nebo i liknavým přístupem konkrétních odpovědných osob, ukazuje se, že postihování černého trhu s alkoholem mělo nižší prioritu, než bylo vzhledem k jeho rozsahu potřebné," přiznává analýza. Tu vláda ve středu schválila s tím, že nyní už kontroly alkoholu dostanou vyšší prioritu.

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že analýza sice odhalila chyby, k systémovému selhání u kontrol alkoholu ale podle něj nedošlo.

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič pak po jednání vlády uvedl, že nikdo kvůli metanolové aféře z celní správy neodejde.

Žádný úřad na dotaz Aktuálně.cz neuvedl, kteří lidé konkrétně selhali a že by už došlo k odvolávání nebo odchodu lidí kvůli nedostatečnému plnění povinností. Nejčastěji odpověď zněla, že se zatím o personální odpovědnosti vůbec nejednalo.

Etikety lahví s nebezpečným alkoholem - může jít o padělky:

Podle lidí z byznysu ale za rozsah aféry může právě stát. "Metylalkoholová tragédie právě z toho, že tady dlouhé roky bylo ze strany kontrolních orgánů víceméně tolerováno prostředí a ignorovány kontrolní mechanismy. Hmatatelná část alkoholu byla černá a z takového nepořádku pak vznikla tragická situace. Stát selhal v tom základním, v kontrole," domnívá se například Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru.

Zvýšíme aktivitu

Vláda nyní slibuje, že se kontroly zpřísní a situace s podceněním černého trhu se už nebude opakovat.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake je nutné zvýšit prioritu kontrol alkoholu a zlepšit komunikaci všech orgánů, které se podílejí na boji proti černému trhu s ním.

Proto vláda uložila několika ministerstvům, včetně ministerstva zdravotnictví, zemědělství, financí, vnitra a průmyslu a obchodu, aby realizovala legislativní opatření, která zabrání opakování letošní krize.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera by se všechna opatření měla uskutečnit rychle, protože mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z konce prohibice může platit jen dočasně.

"Všechny ty rodné listy a kontrola alkoholu vyrobeného v letošním roce, tak to musí být napsáno buď do zákona, nebo se to musí zrušit, to nemůže trvat věčně jako provizorium," řekl Heger po jednání vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy