Kofola ušetří, šéf úřadu jí pokutu snížil o 7 milionů

Tomáš Fránek
11. 9. 2009 13:15
Podle verdiktu šéfa antimonopolního úřadu nebylo původní pokuta přiměřená
Foto: Kofola

Brno - Společnost Kofola nebude muset zaplatit pokutu ve výši 11,84 milionů korun, do státní pokladny pošle o sedm milionů korun méně.

Předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj totiž firmě významně snížil pokutu, kterou Kofola dostala za to, že tajila informace. Ve správním řízení, které se týkalo dohod o cenách, neposkytla antimonopolnímu úřadu úplné, pravdivé a správné podklady a informace.

Přiměřené snížení

V tomto správním řízení pak byla Kofola pokutována částkou 13,5 milionu korun za to, v letech 2001 až 2008 určovala distributorským firmám, za kolik mají její výrobky nabízet. Omezila tak konkurenci. Pokutu ve výši 13,5 milionu zaplatila firma loni v říjnu.

Podle předsedy úřadu Petra Rafaje, který posuzoval odvolání firmy, byla sankce ve výši 11,84 milionů korun příliš vysoká, úřednicí podle něj nevzali v potaz také některé polehčující okolnosti.

"Byť správní orgán prvního stupně pokutu uložil v rámci zákonného rozpětí, při správní úvaze nedostatečně přihlédl k relevantním polehčujícím okolnostem a k míře přiměřenosti výše uložené pokuty vzhledem k závažnosti případu," uvedl Rafaj v dnes zveřejněné rozhodnutí o snížení pokuty.

"Pořádkovou sankci v nově stanovené výši tak považuji ze přiměřenou," dodal Rafaj.

Mluvčí firmy Martin Klofanda Aktuálně.cz potvrdil, že firma pokutu zaplatí, nebude se bránit u soudu. „I když je podle našeho názoru výška pokuty stale nepřiměřená a s některými zjištěními nesouhlasíme, přijímáme ho. Nechceme již déle řízeni natahovat a zatěžovat úřad a kapsy daňových poplatníků," řekl Klofanda.

Zaplatíme

I pokuta ve výši 4,86 milionu korun je nejvyšší sankcí, kterou kdy úřad udělil za procesní porušení zákona. Dosud nejvyšší byla sankce 300 000 Delta pekárnám z roku 2005, kvůli které se pekárny obrátily až na Nejvyšší správní soud.

Kofola vykázala v prvním letošním pololetí konsolidovaný čistý zisk 67,609 milionu korun. Obrat byl zhruba stejný jako v první polovině 2008.

Kofola působí především na českém, polském a slovenském trhu, kam vedle nápoje Kofola dodává také sirupy Jupí, vodu Rajec, Top Topic či RC Colu. Majoritní 57procentní podíl ve skupině stále drží rodina Samarasových, původních zakladatelů firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy