"Koblihová vyhláška" by mohla zmizet

Petr Havel
12. 1. 2006 0:00
Praha - Čerstvé koblihy se možná znovu dostanou k zákazníkům volné a nezabalené. Česká obchodní inspekce připravila návrh zákona, který by to mohl umožnit. Zároveň by zákon mohl pomoci malým prodejnám při přebírání vratných obalů.

"Z kontrol prováděných v obchodní síti vyplynulo, že malé prodejny nemohou v praxi dodržovat ustanovení zákona o obalech, který ukládá jakékoli provozovně povinnost vykupovat veškeré vratné obaly, které vede ve své evidenci," uvedl Jiří Pěkný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Malým obchodům se uleví

Inspekce proto společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu připravila návrh novely, která by měla malé prodejny od této povinnosti osvobodit. Podle Pěkného by se ustanovení mělo týkat provozoven s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních, ale i některých prodejen Jednoty, které mají sice prodejní plochu větší, ale nedosahují velkého obratu.

"Takové opatření by prodejnám velmi pomohlo," tvrdí Zdeněk Juračka ze svazu obchodu. "Dosavadní praxe zatěžuje jejich účetnictví, protože mají v obalech často větší zásoby než ve zboží, které v těchto obalech prodávají," konstatuje Juračka.

Zákon podle jeho slov v současné době nerozlišuje velké provozovny od malých a všem ukládá stejné povinnosti.
Návrh novely již dostali úředníci z Ministerstva průmyslu a obchodu. "Jsem zvědav, jak rychle budou reagovat, když jde o podporu drobného podnikání. V případě zákonů regulujících obchodní řetězce dokáží reagovat velmi rychle," připomíná Juračka.

Podle šéfa inspekce Pěkného ale ministerstvo novelu podporuje, v platnost by tak mohla vstoupit zhruba v polovině letošního roku.

Koblihy i rukou

Dobrou zprávou by mělo být také zrušení vyhlášky Ministerstva zdravotnictví k zákonu o potravinách, která zakazuje prodej nebaleného pekárenského zboží v supermarketech a dosud platí. Informoval o tom hlavní hygienik Michael Vít.

Zmíněná vyhláška totiž v praxi zcela ztratila smysl. V současné době musí mít totiž obchodníci zpracován takzvaný systém kritických bodů, který by měl riziko kontaminace nebalených potravin dotekem vyloučit. Počátkem roku navíc vstoupil v platnost hygienický balíček EU.#reklama

"Dikce evropské legislativy není taková, aby striktně říkala, jaká technická opatření k zabezpečení nějakého ustanovení mají být použita. To znamená, že například u prodeje nebalených potravin mohou být podávací kleště, rukavice nebo igelitové sáčky a samozřejmě ruku v ruce s tím musí existovat účelná vnitřní kontrola," vysvětil Vít.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy