Klienti H-Systemu mají "mstu". Ne peníze

Adam Junek
6. 6. 2006 17:25
Praha - Nejrozsáhlejší proces v historii Česka - kauza H-System - skončil. Navzdory tvrdému trestu klienti firmy mnoho šancí na odškodnění nemají.

Odvolací soud dnes poslal Petra Smetku, zakladatele ambiciózního plánu na dostupné bydlení, za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku na 12 let za mříže.

V případě manažerů H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy, obviněných z podvodu, vrátil odvolací soud obžalobu k novému projednání městskému soudu.

Soudci svým verdiktem uznali, že H-System, v němž 1095 klientů utopilo rekordní miliardu korun, byl od počátku podvod.

Smetka má 389 poškozeným klientům nahradit stamilionové škody. Větší část poškozených ale soud odkázal s uplatněním škody na občanskoprávní řízení.

Smetkův majetek "emigruje"...

Klienti však mají stále menší naději, že se dočkají dostatečného odškodnění.

Při projednávání u odvolacího soudu vyšlo najevo, že majetek podnikatele Smetky, který byl státním zastupitelstvím obstaven pro případ vyrovnání s bývalými klienty, je vyváděn do zahraničí. Jako první o tom informovala Mladá fronta Dnes.

Děje se tak přes nastrčené firmy. Stačí přitom, aby Smetka těmto společnostem potvrdil, že jim dluží. Pohledávka pak putuje přes další společnosti a poslední z nich požádá o její vymáhání soudního exekutora. Loni v prosinci tímto způsobem vydražil blanenský exekutor Daniel Týč za 29 milionů korun Smetkovy pozemky v Rabyni u Slapské přehrady.

Výtěžek dražby má připadnout firmě Artex Trade Company Ltd. se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun vůči společnosti Intermadera. Tuto firmu kdysi zakládala Smetkova právnička Alena Benešová, uvedla MfD.

Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu
Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu | Foto: Ondřej Besperát

Převod majetku zatím blokuje státní zástupce Boris Havel na katastru nemovitostí. Zda zastaví prodej zcela, však zatím není jasné. Například příslušný Obvodní soud pro Prahu 1 je toho názoru, že dražba byla přípustná. Na druhé straně stojí Havel a také třeba klienti, kteří mají být dle rozhodnutí soudu z majetku Smetky odškodněni.

"Pokud se nepodaří výsledky dražeb zvrátit, budeme požadovat odškodnění po státu, protože jde o očividné pochybení úřadů," řekla deníku Aktuálně.cz Hana Marvanová, právnička bývalých klientů H-Systemu z družstva Maják, kteří patří mezi klienti, kteří mají být odškodněni už z konečného rozhodnutí odvolacího soudu.

Marvanová již poslala trestní oznámení na Státní zastupitelství pro Prahu 1 i vrchní státní zástupkyni Renátě Vesecké. "Vrchní zástupkyni jsme to poslali pro rozsah škody, který hrozí. Navíc by tak klienti byli poškozeni podruhé," vysvětlila Marvanová.

... firemní prodali pod cenou

Kromě toho správci konkurzní podstaty H-Systemu Ivo Mráz a a Josef Monsport tvrdí, že zbylý firemní majetek je v podstatě bezcenný.

Petr Smetka ale tvrdí, že nemuseli poškození vyjít tak zkrátka. Podle něj totiž správci nedocilovali při prodejích majetku tržních cen. Informoval o tom dnes deník Právo.

Například v Lichocevsi prodali správci více než 80hektarový pozemek za 17 milionů korun. Kupec jaroslav Pečenka je obratem prodal za 200 milionů. Takových případů proběhlo více a odborníci na reality několikrát médiím potvrdili, že ceny byly podhodnocené.

Finanční policie Právu potvrdila, že se zabývá podezřením, že Mráz s Monsportem zanedbali povinnosti při správě cizího majetku. Za což jim hrozí až tříletý trest.

Ivo Mráz se před časem v reportáži TV Nova bránil: "Prodávali jsme vždy za nejvyšší nabídku a postupovali podle zákona."

Nad prodejem však visí otázka, proč správci nezvolili dražbu, což je první možnost, o které zákon o konkursu hovoří. Tentýž zákon však také umožňuje prodej mimo dražbu, a to se souhlasem soudu, který správce jmenoval. A právě této možnosti správci využili. Pak jen zákon ukládá informovat o prodeji formou inzerátu.

 

Právě se děje

Další zprávy