Klasické žárovky v září definitivně končí. Bude éra LED

Radek Pecák Radek Pecák
21. 8. 2012 13:39
Tuzemská domácnost potřebuje doma na svícení průměrně 18 žárovek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Až si v září půjdete do obchodu koupit klasickou žárovku, může se vám stát, že neuspějete. Výroba všech žárovek s wolframovým vláknem v tomto měsíci v Evropské unii skončí. Obchodníci ale mohou doprodat své zásoby.

Velký problém to však pravděpodobně nebude, protože výroba výkonnějších, tedy stowattových i šedesátiwattových žárovek skončila již před několika lety a velká část Čechů již doma beztak svítí úspornějšími zdroji světla. Minimálně jeden úsporný zdroj světla má doma 65 procent obyvatel Česka.

Brusel chce klasické žárovky nahradit pro jejich vysokou energetickou náročnost. Z průzkumu vyplývá, že tuzemská domácnost potřebuje na svícení v průměru 18 žárovek.

LED žárovka vydrží 25 let

"V případě kompletní výměny klasických energeticky náročných zdrojů světla (wolframové či halogenové zdroje) za kompaktní úsporné či LED žárovky může úspora domácnosti dosáhnout až 4000 korun za jediný rok," vysvětluje Robert Hladil, zástupce poradenské společnosti eSvětlo.cz.

Nejúspornější jsou v současnosti LED žárovky: Během 25 let provozu (přičemž po celou dobu ji není nutno nahrazovat jinou) ušetří tento jediný zdroj v porovnání se 60wattovou wolframovou žárovkou svému majiteli zhruba 5500 korun. Provoz úsporných zářivek je za stejnou dobu dražší pouze o několik stokorun. S nimi je ovšem problém, protože obsahují rtuť a je nutno je po ukončení životnosti odevzdávat na místech pro sběr elektroodpadu.

Zářivku je třeba považovat za elektroodpad - podobně jako mobilní telefony, počítače nebo televize. Rtuť se ale v úsporných zářivkách vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2-5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více.

 

Právě se děje

Další zprávy