Kika se pře s odbory, už přišly výpovědi

Tomáš Fránek
18. 12. 2006 0:00
Praha/Brno - Vedení nám znemožňuje fungovat, tvrdí čeští odboráři z nábytkářského řetězce Kika, který loni v Česku otevřel první obchodní dům.

Členové odborů v řetězci s rakouským majitelem, který má v Česku na čtyři sta zaměstnanců, podle odborářského vedení už dostali výpovědi. A hrozí jim i další postihy, tvrdí zástupci zaměstnanců. Vedení společnosti jakékoliv cílené znevýhodňování odborářů popírá.

Jednáme, přijede vedení

Složitou situaci ve firmě potvrdil deníku Aktuálně.cz i šéf Odborového svazu pracovníků obchodu Alexandr Leiner. Podle něj jde o jeden z největších problémů, který zatím v Česku fungování odborů v obchodních řetězcích provází.

"Vedení české pobočky se snaží zamezit fungování odborů ve firmě, jde o kroky, které jsou velmi problematické. Snažíme se vyjednávat dál, vždyť ve všech řetězcích v Česku už odbory normálně fungují. A firmu jsme vyzvali, ať dodržuje pravidla platná v Evropské unii," uvedl Leiner.

Infobox

  • Obchodní řetězce porušují práva svých zaměstnanců poměrně často. Podle údajů Ekologického právního servisu (EPS) inspektoráty práce za posledních 12 měsíců zjistily u sedmi největších obchodních řetězců 627 případů porušování pracovněprávních předpisů.
  • Práva zaměstnanců či bezpečnostní předpisy nejčastěji porušovaly obchodní řetězce Plus Discount, Delvita a Billa.
  • Inspekce práce obchodníkům uložila pokuty v celkové hodnotě 310 000 korun. Nejvyšší pokutu podle právničky Ekologického právního servisu Jany Koukalové dostala společnost Billa, které úřad za 60 druhů různých prohřešků udělil sankci 90 000 korun.
  • Nejčastěji zjištěnými druhy pochybení bylo nedodržování právních předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců při práci či nedodržování povinného odpočinku mezi směnami.
  • Obchodníci svým zaměstnancům často také neposkytují nepřetržitý odpočinek v týdnu, přestávky na jídlo či jim nařizují nadměrné a neopodstatněné přesčasy.
  • Kontroly odhalily také špatnou evidenci pracovní doby, neopodstatněné stanovování nerovnoměrného rozvržení pracovních doby zaměstnanců a nesrovnalosti při ukončování pracovních poměrů.
  • Obchodní řetězce v Česku zaměstnávají desetitisíce lidí. Deseti největším obchodním řetězcům v loňském roce podle výsledků analytické firmy Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly tržby o 11 miliard na 226 miliard korun.

Ředitel české a slovenské pobočky společnosti Kika Julius Černický ale jakýkoliv nátlak na odboráře odmítá. "Jednáme s nimi o jejich požadavcích, samozřejmě nám ale nemohou nařizovat, jak máme řídit firmu," řekl Aktuálně.cz Černický.

Potvrdil, že Kika se rozhodla propustit některé zaměstnance, kteří se firmě ekonomicky nevypláceli, v prodejnách v Praze a Bratislavě jde asi o dvacet lidí. A právě mezi těmito propuštěnými jsou odboráři.

"Já ale nevím, kdo je v odborech. Ti lidé, kteří museli odejít navíc teď mají možnost ucházet se znovu o místa, na která jsme vypsali konkurzy," řekl Aktuálně.cz Černický s tím, že na začátku ledna bude s odboráři o kolektivní smlouvě jednat i nejvyšší vedení firmy z Rakouska.

V Rakousku v mateřské společnosti Kika odbory fungují.

České a rakouské odborové centrály spolu už několikrát o chování řetězců k zaměstnancům jednali.

Česko - náš vzor

"Zažili jsme například, když v Rakousku říkali zaměstnancům a odborovým předákům: 'My to v Česku děláme tak a tak a dosahujeme vysokých zisků.' Takže, když to jde tam, proč by to nešlo i tady v Rakousku," uvedl na setkání českých a rakouských odborových předáků Gottfried Reiser, tajemník odborového svazu GPA v Linci.

Společnost Kika Nábytek, která má nyní dvě prodejny v Praze a další plánuje v příštím roce otevřít v Brně, podle auditovaných výsledků zvýšila v uplynulém hospodářském roce svoji ztrátu z 28,8 milionu korun na 128,3 milionu korun při tržbách 676,3 milionu korun.

"Vzhledem k vysokým nákladům spojeným se vstupem na (český) trh bylo hospodaření společnosti v tomto období ztrátové. Pro hospodářský rok 2006/2007 je již plánováno ziskové hospodaření," uvedl ve výroční zprávě jednatel společnosti Kika Nábytek Franz Kloiber.

Nakupujícím nabízeli odboráři letáky s vysvětlením svého protestu a požadavky.
Nakupujícím nabízeli odboráři letáky s vysvětlením svého protestu a požadavky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do dvojice obchodních domů v Praze Kika investovala 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).

Firemní skupina Kika v Rakousku provozuje 50 obchodních domů a další tři obchodní domy od roku 1999 otevřela v Maďarsku. Loni zaměstnávala přibližně 6800 lidí a její roční obrat se pohyboval kolem 1,2 miliardy eur.

Plus se dohodl

Řetězec Kika není první firmou, které řeší spor o to, zda mají ve firmě fungovat odbory.

Naposledy se odboráři v Česku dostali do hádky s vedením sítě diskontních prodejen Plus, kterému vyčítali jak snahu rozbít odbory, tak nevybíravé chování vůči zaměstnancům.

Kvůli tomu letos v létě odboráři před mosteckou prodejnou Plus uspořádali demonstraci.

"Vedoucí je vlastně děvečka pro všechno. Navíc je nás málo, děláme přesčasy bez odměn, já nemám volné žádné víkendy," řekla tehdy zástupkyně vedoucího jedné z pražských prodejen Plus Renata Srpová.

Na konci srpna ale nakonec odbory s vedením společnosti Plus-Discount podepsaly kolektivní smlouvu a uzavřely tak několikaměsíční vzájemné spory.

Vyhlášením stávkové pohotovosti pohrozili letos odboráři pracující v obchodním řetězci Tesco.

Vedení firmy zatím vyřešilo jeden ze sporných bodů. Tesco, které zaměstnává na 12 tisíc lidí, se s odboráři dohodlo na zkrácení otevírací doby v části svých obchodů 26. prosince.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Další jednání mezi odbory a vedením Tesco jsou naplánovány na začátek ledna. Odboráři mají například výhrady k počtu plných úvazků.

 

Právě se děje

Další zprávy