Kellnerova firma začala test léku na rakovinu vaječníků

Radek Nohl Radek Nohl
19. 11. 2013 6:00
Po přípravku na rakovinu prostaty spustila firma Sotio další test, má i první pacientky.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF. | Foto: Forbes

Praha - Medicínský projekt nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vstoupil do další fáze. Společnost Sotio, která patří firmě PPF, začala v těchto dnech testovat již druhý lék.

Poté, co dříve spustila test léčebného přípravku na rakovinu prostaty, zařadila teď první pacientky do studií, během nichž se bude testovat nový lék na rakovinu vaječníků.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se této fáze v průběhu příštích roků zúčastní přes 200 žen. Z toho zhruba devadesát jich bude z České republiky a firma Sotio očekává, že další najde v sousedních státech Německu a Polsku.

Dva roky testování

Do studií byla první pacientka zařazena v ostravské fakultní nemocnici na začátku listopadu. Od té doby se podle mluvčí Sotia Jitky Tkadlecové přihlásily ještě další tři ženy. Nábor pacientek bude nyní trvat zhruba jeden rok.

"Pacientky zařazené do těchto klinických studií budou sledované celkem jeden a půl až dva roky, z toho zhruba jeden rok jim bude v intervalech tří až šesti týdnů podáván léčivý přípravek," uvedla Tkadlecová.

Kromě ostravského zdravotnického zařízení bude firma spolupracovat také s dalšími šesti fakultními nemocnicemi, Masarykovým onkologickým ústavem v Brně a nemocnicí v Liberci.

Až druhá fáze skončí, bude firma Sotio sledovat bezpečnost a účinnost léčivého přípravku v porovnání se standardní léčbou. V této fázi bude lék znovu podáván stovkám až tisícům pacientek.

Vedle nádorového onemocnění vaječníků probíhá i test přípravku na rakovinu prostaty. V této části již Sotio plánuje třetí fázi testů. Zároveň firma zvažuje také, že začne testovat lék na rakovinu plic.

Projekt Petra Kellnera

Deník Insider letos v květnu napsal, že Kellner se pro investici do biomedicíny rozhodl v roce 2010, kdy se spojil s vědci z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, profesory Jiřinou Bartůňkovou a Radkem Špíškem. Ti předtím řadu let pracovali na výzkumu buněčné imunoterapie.

Výrobní základnou pro evropské testy jsou laboratoře Sotia v sídle firmy v bývalém objektu České pojišťovny v pražských Holešovicích, kde pracuje přes sto lidí. Kapacita pražské centrály Sotia by měla stačit pro obsluhu pacientů na celém evropském kontinentě.

Společnost Sotio byla do struktur PPF začleněna zhruba před rokem. I to signalizuje, že projekt, který začínal původně jako čistě osobní Kellnerova věc, se mění ve standardní kapitálovou investici. A od níž se čeká i zisk.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy