Kellner skoupil akcie Zentivy. Aby je mohl lépe prodat

hpv
29. 11. 2007 13:56
PPF hledá kupce pro svůj podíl Zentivě. Zatím marně

Praha - Rozprodeje některých investic finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera mají pokračovat. Podle informací deníku Aktuálně.cz už několik měsíců totiž společnost hledá kupce pro svůj podíl ve farmaceutické firmě Zentiva.

"Zatím se ale nepodařilo najít kupce," potvrdil deníku Aktuálně.cz zdroj z PPF pod podmínkou anonymity.

"Je to pro nás portfoliová investice. Jak s ní naložíme, zveřejňovat nebudeme," nechtěl komentovat informace Jiří Hájek, mluvčí PPF Group.

Skupina hledá kupce pro svůj podíl, a to i přesto, že minulý týden další akcie Zentivy sama koupila. PPF Group NV, která podíl v Zentivě prostřednictvím ovládaných společností, tak zvýšila svůj podíl z 12,3 procenta na 15,27 procenta.

Podle analytiků je takový krok logický. Hodnota akcií Zentivy v posledních měsících klesala, a tak PPF, pokud chce pokles zmírnit, musí akcie farmaceutické firmy kupovat.

Jejich slova potvrdil i pohyb akcií na burze. Poté, co se infomace o navýšení podílu PPF v Zentivě dostala na veřejnost, hodnota cenných papírů farmaceutické firmy mírně stoupla. Nyní se akcie obchodují za necelých tisíc korun. PPF však svůj nákup odůvodňuje jako zajímavou investiční příležitost.

Při současné ceně akcií je hodnota podílu PPF přibližně 5,3 miliardy korun. Akcie Zentivy koupila skupina v roce 2005. Tehdy se cena jedné akcie pohybovala kolem 1030 korun.

V minulém roce se Kellnerovy firmy zbavily například eBanky nebo podílu v Modré pyramidě. Letos na jaře se pak PPF dohodla na vytvoření společného podniku s italskou Generali, kam vloží především Českou pojišťovnu. Ve společném podniku pak bude mít italský pojišťovací kolos většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy