Kellner navyšuje podíl v Dalkii: Porcuje se energetika

Ekonomika Ekonomika
27. 5. 2011 8:57
Získané peníze bude francouzská Veolia investovat zřejmě v jiných zemích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Machová

Praha - Už na deset procent navýšil Energetický a průmyslový holding (EPH), který vlastní firma PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, finanční skupina J&T a miliardář Daniel Křetínský, svůj podíl ve společnosti Dalkia ČR. Ta je jednou z největších teplárenských firem v ČR.

Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Dosud vlastnil EPH pět procent.

Hospodářské noviny odhadují, že se hodnota obchodu mohla pohybovat okolo miliardy korun.

Je zřejmé, že dělení tuzemského teplárenského trhu pokračuje. Dosud už se uskutečnil celý řetězec obchodů s podíly v teplárenských a elektrárenských společnostech.

První podíl koupil EPH vloni

Dalkia pomohla loni EPH financovat nákup firmy Elektrárny Opatovice, s Opatovicemi získal EPH i Energotrans podíl v Pražské teplárenské. Zbytek Pražské teplárenské vlastní ČEZ, který ho s EPH vymění právě za Energotrans, který má dlouhodobé smlouvy na dodávky tepla do Prahy. EPH pak přepustí Pražskou teplárenskou Dalkii.

"Dalkia tedy získá v Praze distribuci tepla, které bude odebírat od ČEZ. S Energotransem dostane i zbývající část elektrárny Mělník, kde postaví nový provoz na společnou výrobu elektřiny a tepla pro zásobování Prahy," vysvětlují smysl transakcí Hospodářské noviny.

Prvních pět procent akcií Dalkie koupil EPH na konci loňského roku a zaplatil za to něco málo přes miliardu korun. Zároveň získal opci na koupi dalších pěti procent akcií, kterou nyní zrealizoval.

Většinovým akcionářem Dalkie je firma Dalkia International, kterou vlastní francouzský gigant Veolia.

 

Právě se děje

Další zprávy