Kellner má životní obchod v kapse. Má všechna povolení

Adam Junek
18. 1. 2008 7:04
Vzniká tak obr v hodnotě 5 miliard eur

Praha - Miliardář a nejbohatší Čech Petr Kellner si může mnout ruce. Jeho životní obchod se dnes stal skutečností.

Jeho finanční skupina PPF se již loni v dubnu dohodla s italským pojišťovacím obrem Generali o propojení svých pojišťoven a středo- a východoevrospkých aktivit Italů.

Podívejte se:
Obchod roku 2007: Kellner prodal pojišťovnu (exkluzívní video)

Vytvoření společného podniku, v němž klenotem je Česká pojišťovna ze stáje PPF a kde bude mít Generali nadpoloviční podíl, získalo totiž všechna potřebná povolení jak antimonopolních, tak regulačních úřadů, tedy například Evropské komise nebo také České národní banky. Uvedl to v tiskové zprávě hlavní tiskový mluvčí Generali PPF Holding Richard Kapsa, který dosud vedl komunikaci v České pojišťovně.

ČTĚTE VÍCE:
Brusel posvětil Kelnnerův životní obchod

Smlouva o obchodu, který přinese do "Kellnerovy kasy" 1,1 miliardy eur a vytvoří firmu v hodnotě 5,1 milardy eur, tak dnešním dnem vstoupila v platnost.

Původně Kellnerova skupina plánovala, že vše bude koncem roku hotovo. Už o prázdninách ale přehodnotila své přesvědčení a termín posunula.

Kolem Petra Kellnera a jeho firem bylo loni ostatně velmi živo.

Nejdříve na sebe upozornil prudkým skokem po žebříčku Forbes. V prestižním seznamu nejbohatších lidí světa se objevil Kellner podruhé a podle odhadů se mu za rok majetek zdvojnásobil na šest miliard dolarů a český Bill Gates se najednou posunul těsně za první stovku světových boháčů.

Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF
Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF | Foto: Forbes/PPF
Kellner stoupá ve Forbesu, má víc než ruský oligarcha

A pak už se naplno rozjely spekulace kolem prodeje České pojišťovny.

Když se konečně spekulace potvrdily, výprodej jako by neměl konce. Nejdřív se ukázalo, že ještě před spojením s Generali pojišťovna rozprodává své budovy, a dnes už bezmála žádnou nevlastní.

SOUVISLOSTI:
Česká pojišťovna je na prodej, zájemců je hned několik
Česká pojišťovna se zbavuje budov, nakupuje i Kellner

A pak se objevily zprávy o prodeji další stěžejní firmy Kellnerova impéria Home Credit.

Společnost nakonec přiznala, že jedná o podobném obchodě jako s Generali. Tentokrát chce propojit svou ruskou větev Home Creditu s tamní Nomos Bank. Detaily obchodu ale nadále nejsou známé.

Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF
Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF | Foto: Aktuálně.cz
Kellner prodá pojišťovnu a míří do Generali

Překvapení pak přichystal jinak tajemný a nepřístupný miliardář tím, že poskytl dvěma českým médiím po rocích mlčení rozhovor.

Ne že by se v nich nějak odkryl, ale přesto alespoň veřejnost dostala příležitost mu nahlédnout pod pokličku a nepovažovat jej jen za imaginární "paní Colombovou".

VÍCE ČTĚTE:
Kellner spojuje Home Credit s ruskou bankou
Miliardář: V Rusku budeme nejhůř desátí

Slyšet pak bylo výrazně i o společnosti, která spravuje Kellnerovy miliardy a přezdívá se jí Kellnerovi bankéři PPF Investments.

Ta například získala zcela poslední balík pohledávek z končící České konsolidační agentury, která pro stát po léta spravovala špatné pohledávky vyvedené z bank kvůli očištění bankovního sektoru.

Také se objevila opět v kauze kolem ústecké potravinářské firmy Setuza, jejíž historie byla dlouhodobě spjata s kontroverzním uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem.

Nejdříve do ní na jaře kapitálově vstoupila PPFI a stala se partnerem Via Chem Group. Nedávno však svou misi v Setuze ukončila.

KELLNEROVI BANKÉŘI:
Poslední balík z ČKA spolkne Kellnerovo impérium
Kellnerovi bankéři opouštějí Setuzu

Mezitím jí pomohla vyváznout z exekuce, kterou na ni poslala vláda kvůli sporné miliardové pohledávce. Setuza se nakonec za 1,1 miliardy korun vykoupila.

 

Právě se děje

Další zprávy