Kellner má Eldorado, expanze do Ruska pokračuje

Tomáš Fránek
6. 2. 2009 8:58
PPF vytváří společný podnik s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem
Foto: PPF

Brno - Finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera pokračuje v expanzi - získala kontrolní podíl ve společnosti Eldorado, která je s 1300 prodejnami a ročním obratem pěti miliard dolarů největší ruskou maloobchodní sítí prodávající elektroniku a domácí spotřebiče.

Mluvčí PPF Alexej Bechtin oznámil, že Kellnerova skupina podepsala s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem, který dosud Eldorado ovládal, memorandum o vytvoření společného podniku.

PPF získala i souhlas ruského antimonopolního úřadu. "Memorandum vymezuje podíl skupiny PPF ve společném podniku na 50 % plus 1 akcie," uvedl Bechtin.

Kellnerova společnost přednímu prodejci bílé techniky v Rusku a na Ukrajině už loni na podzim půjčila půl miliardy dolarů.

Eldorado má podle týdeníku Ekonom totiž od loňska problémy. Daňové úřady začaly vymáhat téměř 15 miliard rublů (skoro 9,9 miliard korun) a banky požadovaly předčasně splatit úvěry za 400 milionů dolarů, dodavatelé kvůli tomu přestali poskytovat zboží.

Poté se vedení obchodní sítě distancovalo od stejnojmenné akciové společnosti, která sama požádala o vyhlášení bankrotu. Úvěr od PPF síť použila k splacení dluhů bankám a dodavatelům.

Ruský list Kommersant napsal, že na převzetí Eldorada se má podílet italská pojišťovna Generali, která by měla získat 35 až 40 procent řetězce.

Eldorado je v Rusku klíčovým partnerem splátkové firmy Home Credit & Finance Bank ze skupiny PPF. Roční obrat řetězce se pohybuje kolem pěti miliard dolarů. Firma má 1300 prodejen v Rusku a na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy