Kdy se vyplatí nákup za hranicemi? Zkušenosti čtenářů

Petr Kučera Petr Kučera
13. 8. 2012 6:00
Polsko boduje nejnižší cenou, levněji je i v Německu. A kvalita je vyšší, píšete
Foto: Jan Langer

Praha - Zajet si na běžný týdenní nákup potravin za hranice do Polska se vyplatí, ukázal v minulém týdnu redakční test online deníku Aktuálně.cz.

Za modelový nákup, který v Česku vyšel na 1570 korun, jsme ve shodném polském řetězci zaplatili o téměř 210 korun méně. Při cestě lze natankovat i pohonné hmoty, které jsou v Polsku o jednu až tři koruny za litr levnější.

V případě Německa vyšel náš testovací nákupní vozík nepatrně dráž než v Česku. Kdo si ale vybere jen levnější položky nebo třeba spojí nákup potravin s cenově výhodnou drogerií či oblečením, ušetří i tam.

I při srovnatelné ceně se ale nákup v Německu vyplatí. Přinejmenším lidem, kteří ocení kvalitnější zboží a služby. Ukazují to zkušenosti čtenářů Aktuálně.cz, k jejichž zaslání jsme u příležitosti testu požádali.

Do Polska s přívěsnými vozíky

Modelovou zkušenost z města rozděleného přímo hranicí poslal pan Josef z Českého Těšína. Má to shodně čtyři kilometry jak do českého, tak polského Kauflandu.

"O cenovém rozdílu vím již léta, a proto jezdím na veškeré týdenní nákupy do Polska. Možná je to smutné, že nepropaguji Czech Made, ale Kalousek se také nestará o mne, jak rozumně vyjít s penzí," píše Josef. Právě letošní zvýšení daně z přidané hodnoty vedlo k dalšímu zdražení zboží v Česku.

Zcela stejné zboží je podle pana Josefa v Polsku podstatně levnější. Vyplatí se zajet třeba také pro stavební hmoty. "Konkrétně v polském Těšíně existuje řetězec Castorama a polovina aut s přívěsnými vozíky před ním je z ČR. Jestliže například pytel cementu vyjde téměř na polovinu, tak to už se při stavbě rodinného domku pozná. Vozí se i cihly, polystyrén na zateplení, sádrokartón," píše čtenář.

Dlouhodobě o jednu až tři koruny levnější oproti Česku jsou v Polsku také pohonné hmoty. "Díky tomu, že tam pravidelně natankujeme plnou nádrž, se nám vyplatí jezdit za týdenními nákupy potravin až z Hradce Králové," říká čtenářka Klára Poláková. Výsledná úspora minimálně 500 korun, tedy přes 2000 korun měsíčně, jí stojí i za ztrátu času.

Levnější není méně kvalitní

Levnější ceny přitom neznamenají horší kvalitu, tvrdí lidé, kteří do Polska pravidelně jezdí.

"Uzeniny jsou tam chutnější. Že tam prý dávají sůl na posyp silnic, to beru jako tah českého ministerstva zemědělství proti tomu, aby Češi utráceli v zahraničí. Jezdím do Polska na nákupy minimálně deset let a žádné zdravotní problémy jsem neměl," odmítá výtky některých čtenářů pan Josef.

Paní Marie bydlí v Jeseníku a pravidelně jezdí 16 kilometrů za hranice do města Glucholazy. Nákup je tam levnější i díky nižší DPH a slevové kartě, kterou nabízejí v jejím oblíbeném obchodě Intermarché, obdobě bývalé Delvity.

"Češi nakupují hlavně maso, které za pultem voní, což se nedá konstatovat u nás. Hovězí maso stojí 120 korun za kilo, u nás minimálně 180. Chlazené kuřecí čtvrtky v akci 26 až 32 korun za kilo, u nás 46 až 64. Sekaná libová bez jakékoli příměsi tuku v akci 58 korun, u nás sekaná bez tuku neexistuje," vypočítává čtenářka Marie.

"Dále nakupujeme výborné čerstvé mléko s 2 % tuku, kterému se nevyrovná mléko s 3,5 % tuku u nás. Mléčné výrobky mají jinou chuť, jsou lahodnější. A dále třeba výborný chléb, který nám nikdy, ani po týdnu, nezplesnivěl. O příjemnějším a vstřícnějším přístupu personálu bychom mohli psát další kapitolu," dodává.

Pavel Ulrych jezdí služebně do Polska dvakrát měsíčně. "Jejich potraviny i nafta mi připadají kvalitnější než u nás. Kde v Česku vám například dá řezník nejdřív ochutnat klobásu? Uměle nafouknutým aférám o polské nekvalitě nesmíte tak věřit - položte si otázku, kdo má na negativním obrazu polských potravin zájem," tvrdí.

V kvalitě vede Německo

Nepochybná kvalita je pak vedle nižší ceny některých položek hlavním důvodem, proč Češi preferují nákupy v Německu. A i když ne vždy to vyjde levněji, jsou si pak ochotni i připlatit.

"Díky obchodním cestám nakupuji za hranicemi v Německu každých 14 dní a už bych se této možnosti nechtěl vzdát. Cítím se tam jako člověk," píše Michal Ráž. Důvody? Větší výběr zboží, kvalita, prodejní kultura, chování zaměstnanců i nižší cena.

Čtenářské ohlasy ukazují, že běžný nákup potravin spojujete buď s pracovní cestou, díky čemuž ušetříte za dopravu, nebo jej spojíte s větším nákupem dalšího zboží. Zmiňujete hlavně oblečení, obuv a drogerii.

"Podle mých zkušeností je drogerie v Německu levnější o 40 procent. Třeba pěna Nivea pro muže, co v Česku stojí 99 až 109 korun, tam přijde na 45 až 47 korun," má vyzkoušeno Michal Ráž.

O třetinu levnější drogerii zmiňuje i Dagmar Vebrová z Chebu. Vedle ceny v kombinaci s kvalitou jí na nákupech v Německu láká ochota prodávajících a pohoda při nákupu. Letáky německých řetězců chodí Čechům v blízkosti hranic přímo do schránek.

Větší výběr a bez umělotin

Dalšího čtenáře z Děčína přitahuje do Německa hlavně větší výběr a kvalita. "V součtu dáme za nákup o trochu více, ale nestrávíme v obchodě půl hodiny navíc luštěním složení potravin. Šunka je tam šunka a sýr je sýr," píše.

"Raději koupím 100 gramů kvalitní šunky z Německa za 0,79 eura než 200 gramů v Česku za 1,30 eura, kde třetinu tvoří voda a umělotiny. Magnetem pro nákupy v Německu totiž dávno není cena, ale hlavně kvalita. Maso je maso, sýr je sýr," říká také Tomáš Peták z Chebska.

Desítky lidí jezdí podle něj nakupovat v Německu přímo na statek, kde například máslo stojí tolik jako u nás v Intersparu. Také Tomáš Peták zmiňuje výrazně levnější drogerii, cereálie (o polovinu levnější), oblečení, obuv, sportovní vybavení, nápoje a džusy (-50 %), jogurty, croissanty. Díky kvalitě a výdrži už se začíná vyplácet i chléb.

Pro Německo hraje také mnohem větší výběr zboží. "Kdo rád vaří, jede automaticky do nějaké větší  Edeky. Výběr všech možných ingrediencí je neskutečný a ceny vždy nižší než u podobných položek v Česku," zmiňuje Peták. Samozřejmostí je velký sortiment bio výrobků a výrobků regionálních zemědělců přímo v supermarketu.

Kvalitnější maso a uzeniny, zelenina, cereálie nebo marmelády - to je vedle ceny hlavní důvod, proč v Pirně nakupuje Tomáš Němec.

Kolem 650 korun měsíčně ušetří rodina pana Špinky z Liberce, která každých 14 dní jezdí téměř do Žitavy a zpět, tedy necelých 50 kilometrů. "Kupujeme především potraviny, dětské výživy, pleny a prášky na praní. I při připočítání nákladů na pohonné hmoty je v rodinném rozpočtu znát, že nakupujeme levněji. A to nemluvě o tom, že si v Polsku - přes které se musí jet - natankujeme o dvě až tři koruny levnější naftu," říká.

Srovnaly se nejen ceny

Jana Horáková z Domažlic nicméně nevidí vývoj v Česku tak černě jako většina ostatních čtenářů. "Před dvaceti lety jsme si v Německu pořádně nemohli ani koupit pečivo nebo zmrzlinu, natož jít na velký nákup. Všechno bylo násobně dražší než u nás," vzpomíná. To, že se ceny srovnaly, přičítá nejen zdražování v Česku, ale i rostoucí kupní síle.

"Rozdíl v kvalitě a výběru tu sice je a díky velikosti německého trhu asi vždycky bude. Nepřijde mi ale zdaleka tak velký jako ještě před deseti lety. Lidé si rychle zvykli a jsou náročnější, to je dobře, jen rychle zapomínají," dodává Jana Horáková.

 

Právě se děje

Další zprávy