Kdo vás nejvíc podváděl? Známe nejvyšší pokuty od ČOI

Petr Kučera Petr Kučera
5. 3. 2013 6:48
Česká obchodní inspekce vloni udělila rekordní sankce, firmy je ale neplatí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Maximální možnou pokutu - pět milionů korun - vloni udělila Česká obchodní inspekce dvěma společnostem: čerpací stanici Oil Group a realitní kanceláři Prolux Consulting.

Hodnoty alespoň čtvrt milionu korun vloni dosáhlo 28 pokut, milionovou hranici jich překonalo jen šest.

Vyplývá to z údajů, které online deník Aktuálně.cz získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Česká obchodní inspekce vloni udělila celkem 13 tisíc pravomocných pokut v rekordní souhrnné výši 80,8 milionu korun. Zatímco počet pokut klesá, jejich průměrná hodnota roste.

V roce 2011 udělila inspekce 13,9 tisíce pokut v celkové výši 60,1 milionu korun. V roce 2010 nabylo právní moci 15,3 tisíce pokut v součtu za 62,8 milionu korun.

Vloni znovu padl i rekord v počtu podání od občanů - na inspekci se obrátilo téměř 24 tisíc spotřebitelů, což je o téměř tisíc více než předloni.

Pro srovnání: Před pěti lety, v roce 2007, obdržela ČOI od občanů jen zhruba 12,2 tisíce podání. Udělila 14,5 tisíce pokut v celkové výši 36 milionů korun.

"Vedou" čerpací stanice

Mezi 28 pokutami dosahujícími alespoň čtvrt milionu korun dominují sankce za prodej nekvalitních pohonných hmot.

Rekordmanem je společnost Oil Group, provozující čerpací stanici v Bubenské ulici v pražských Holešovicích, konkrétně v areálu železniční stanice Praha-Bubny. Pětimilionovou pokutu jí inspekce udělila nejen kvůli závažnému porušení norem, ale také kvůli opakování nedostatků.

Právě Oil Group totiž patří ke dvěma nejvíce pokutovaným společnostem v oboru. Pár měsíců předtím dostala dvoumilionovou pokutu a navázala tak na předchozí tři pokuty pro dřívějšího majitele, společnost Doprava Janoušek (ta dostala ještě další dvě pokuty za pumpu v Rotavě v Karlovarském kraji).

Při druhé kontrole v polovině září byla tato čerpací stanice uzavřena, ČOI současně navrhla odebrání živnostenského oprávnění. Podle výpisu z obchodního rejstříku firmu vlastní ruský občan Vladimir Pavlov. Předchozím majitelem byl Lubomír Janoušek, který vlastnil i dřívějšího provozovatele - společnost Doprava Janoušek.

Realitka, předváděcí akce, úvěry i padělky

Pokutu v maximální výši dostala i realitní kancelář Prolux, která podle ČOI nepravdivě informovala o podmínkách uzavíraných smluv.

Klienty ujišťovala, že dohoda nemá charakter takzvané exkluzivní smlouvy, a mohou tak nabízet nemovitost i prostřednictvím jiných realitních kanceláří. Ve skutečnosti však lidem za případné nevyužití služeb společnosti Prolux hrozila sankce ve výši šesti procent z předpokládané ceny nemovitosti, nejméně však 19 500 korun.

Do téměř třicítky pokut dosahujících alespoň 250 tisíc korun se dostaly i dvě společnosti organizující takzvané předváděcí akce. Do statistiky přitom není započítána milionová pokuta pro společnost Beck, protože nabyla právní moci až 3. ledna 2013, tedy těsně po skončení loňského roku.

Zejména kvůli prodeji padělaného zboží dostal pokutu podnikatel Duy Liem Le - úřad mu pak zrušil živnostenské oprávnění.

Naopak v případě dvou velkých řetězců - Tesco a  Ahold (Albert) - jde o takzvanou sdruženou pokutu, tedy sankci za více menších nedostatků v různých prodejnách, jejichž projednávání spojila inspekce do jednoho správního řízení.

Posledním zastoupeným oborem v žebříčku nejvyšších sankcí je poskytování spotřebitelských úvěrů. Za jejich poskytování v rozporu se zákonem dostala čtvrtmilionovou pokutu společnost Fiusit.

Pokuty jen na papíře, firmy je neplatí

Jak ale potvrzuje mluvčí ČOI Miloslava Fléglová, firmy nejvyšší pokuty nezaplatily, a inspekce je tedy předala k vymáhání. To je případ Oil Group, Proluxu nebo třeba zmíněného organizátora předváděcích akcí Beck Czech a jeho sesterských společností.

Chcete včasné a praktické informace pro vaši peněženku?
Přidejte si nás na Facebook!

 

Právě se děje

Další zprávy