Kdo smí vyrábět mešní víno? Rozhodnutí patří jen církvi

Tomáš Fránek
29. 1. 2008 20:05
Spor o výrobu mešního vína rozhodoval až soud
Foto: NBV

Brno - Církve v Česku mají výhradní právo rozhodovat o tom, která firma v zemi může vyrábět mešní víno.

Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, který spor o povolení k výrobě mešního vína rozhodoval.

Českou biskupskou konferenci u soudu zažalovala společnost Arcibiskupské vinné sklepy podnikatele Jaroslava Grmolce z jihomoravských Hovoran.

Ten se s církevními představiteli a především arcibiskupem Janem Graubnerem  rozešel ve zlém poté, co jeho firma musela odejít ze zámeckých sklepů v Kroměříži.

Biskupové mají pravomoci

Podle zákona je povolení k výrobě mešního vína v pravomoci České biskupské konference. A biskupové jej Grmolcovi odmítli bez zdůvodnění udělit.

Soud nyní s definitivní platností potvrdil, že povolení k výrobě mešního vína je věcí církve.

"Je plně na úvaze dané církve, o jaké podmínky (při povolování výroby mešního vína) se bude jednat a jak bude jejich splnění posuzováno," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudce Vojtěcha Šimíčka.

Podle soudu by možnost soudního přezkumu rozhodnutí o udělení výroby mešního vína vedla k narušení autonomie církví.

"Stát by zde fakticky dostal nástroj přikázat církvím, že víno, které splnilo určité podmínky, za mešní označeno být musí. Tím by vnutil církvím, jaké víno mají při bohoslužbě používat," rozhodl soud.

Grmolec kvůli mešnímu vínu  požaduje peníze i od státu. Po ministerstvu zemědělství chce firma 1,3 milionu korun odškodnění.

Po firmě Arcibiskupské zámecké víno, ve které má většinu olomoucké arcibiskupství, chce Grmolec odškodnění dva a půl milionu korun za ztráty spojené s odchodem společnosti ze zámeckých sklepů v Kroměříži.

Stín na církev

Jaroslav Grmolec založil roku 1994 společnost na výrobu mešního vína v Kroměříži. Dvacetiprocentní podíl v ní nabídl Olomouckému arcibiskupství. Později se podíl arcibiskupství ve firmě zvětšil na 40 procent.

Roku 2001 ale arcibiskupství založilo společnost novou. Obvinilo Grmolce, že v kroměřížských sklepech platí pozdě nájem, a dalo jeho firmě výpověď.

A založilo firmu vlastní. Z názvu původní Grmolcovy firmy Arcibiskupské vinné sklepy odstranila slovo "vinné" a používala skoro stejné etikety a grafiku.

V únoru 2002 dokonce četli kněží z kazatelen Graubnerův list, ve kterém označil Grmolcovu firmu za "problémovou" a "vrhající stín na církev".

Grmolec se žalobami na arcibiskupskou firmu u soudů uspěl, ta proto dnes používá název Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž.

 

Právě se děje

Další zprávy