Kdo si pronajme honitby? Další chaos kolem Lesů ČR

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
8. 3. 2013 13:50
Na poslední chvíli státní podnik oznámil, že hodlá vypsat výběrová řízení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NP Šumava

Praha - Až těsně před koncem desetiletých smluv s dosavadními nájemci zahajuje státní podnik Lesy České republiky výběrová řízení na další desetileté pronájmy honiteb, tedy území, kde lze provádět mysliveckou činnost.

Koncem března vyprší většině z dosavadních nájemců desetiletá smlouva s Lesy ČR. A až do čtvrtečního večera nebyli podle informací Aktuálně.cz - přes jejich opakované dotazy - informováni o tom, zda jim bude smlouva na základě opčního práva prodloužena, nebo zda Lesy ČR zvolí cestu výběrových řízení.

Společnost Lesy ČR v pátek - poté, co se o problém začalo zajímat Aktuálně.cz - oznámila, že zahajuje tendry týkající se více než 600 honiteb, což jsou zhruba dvě třetiny pronajatých. V první části výběrových řízení bude k pronájmu nabídnuto 126 honiteb, další části budou postupně navazovat ve čtrnáctidenních cyklech podle termínů konců platnosti dosavadních nájemních smluv. Lhůta pro podání nabídek bude podle podniku stanovena na 15 kalendářních dnů.

Celkem mají Lesy ČR 1087 honiteb, z nichž 961 pronajímají a na 126 hospodaří samy. Vzhledem k církevním restitucím podnik v budoucnu počítá se snížením počtu honiteb.

Na poslední chvíli

„Vzhledem k tomu, že do čtvrtka nebyla zainteresovaná veřejnost žádným způsobem seznámena s dalším postupem pronajímatele, lze se oprávněně obávat, že celý proces je opět připravován na poslední chvíli," stěžuje si na nepřehlednou situaci místopředseda České asociace podnikatelů v lesním průmyslu Miroslav Švec. Právě tuto nečinnost a nedostatečně seriózní informovanost považuje Švec za selhání vedení Lesů ČR.

„Prakticky již několik měsíců před ukončením smluv hledali nájemci jakékoliv informace, například o prolongaci. Bohužel až nyní se otvírá možnost výběrových řízení. To je však i pro případné nové zájemce šibeniční termín," doplňuje bývalý děkan Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Ladislav Slonek.

)

Kvůli opožděnému vypsání tendrů může být podle mínění nájemců většina území i několik měsíců neobhospodařována.

Opce není záchranou

Pro velké množství současných nájemců nebude řešením ani uplatnění zájmu o opětovný pronájem. Kritéria pro přednostní nárok na stávající území, která nájemci obdrželi v únoru, jsou podle lidí z oboru mnohdy nesplnitelná.

„Pokud nesplníte jeden jediný parametr, bude s vámi nájem ukončen a na tuto honitbu bude vyhlášeno výběrové řízení," sdělil Aktuálně.cz poradce ministra zemědělství Petra Bendla Miloš Pochobradský.

Podle jeho vyjádření kritéria stojí výhradně na splněných statistických údajích, jako je například odlov nebo součet zvěře v rámci jednotlivých honiteb. Nezohledňují se ale vnější vlivy počasí, turistického ruchu či těžby. Dostát těmto požadavkům je tak velmi složité.

Existuje ideální řešení?

Podle lidí z oboru stále existuje způsob, jak nastalou situaci vyřešit. „Urychleně vyhodnotit, zda nájemce splnil nárok na získání opce. Zjistit zdali nedostal pokutu od státní správy, řádně hradil nájemné a podobně," navrhuje Slonek.

Kompetence posoudit tyto skutečnosti by měla být dle odborníků rozšířena také na příslušné lesní správce. „Ti by posoudili hospodaření v těchto honitbách v řádu dnů a odpovědný management Lesů ČR by rozhodl o prodloužení nájmu," doplňuje Pochobradský.

Podle vedení Lesů ČR však takovýto postup neodpovídá legislativě. I přes uplatnění zájmu o přednostní právo bude muset dosavadní nájemce projít výběrovým řízením. Na základě opce s ním však bude po splnění příslušných podmínek jednáno jako s prvním. Poté se bude moci utkat v tendru, jehož hlavním kritériem bude z 90 procent výše nabídkové ceny.

Jde o vyšší cenu

Nájemci oslovení Aktuálně.cz si netroufají hodnotit, zda je Lesy ČR o nutnosti vypsání tendrů neinformovaly záměrně. Na místě je však podle nich otázka, zda firma výběrovými řízeními nechce zvýšit výnosy z nájemného.

„Není pochyb o tom, že honitba je v obchodní rovině jistou formou zboží, kde se v čase mění její hodnota. Což znamená, že honitba, jejíž pronájem v roce 2003 stál 50 tisíc korun ročně, má dnes hodnotu 500 tisíc korun," vysvětluje prezident Asociace profesionálních myslivců Libor Řehák. Vypsání nových tendrů je tak dle něj logickým krokem a snahou Lesů ČR respektovat zákon.

V současné době se celý segment myslivosti na zisku Lesů ČR podle odborníků ročně podílí zhruba půl miliardou korun. Samotný výnos z pronájmu všech honiteb podniku loni činil 191 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy