Kdo nejvíce krade programy? Mladý muž z východní Evropy

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 5. 2012 15:26
Česko tvoří ve východní Evropě výjimku. Pouze ve dvanácti zemích ve světě stahují méně než my
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Typickým softwarovým pirátem v Evropské unii je mladý muž. Právě muži se přiznali ke dvěma třetinám všech stažených programů. Ve více než polovině případů jim bylo mezi 25 a 44 lety. Po šestnácti procentech pirátů se řadilo do věkových skupin 18 až 24 let a 45 až 54 let.

Dohromady nelegální programy stahuje 48 procent všech uživatelů v EU. Vyplývá to z výzkumu skupiny Business Software Alliance (BSA).

Míra pirátství je podle BSA vysoká především ve východní Evropě. V Rumunsku krade software 64 procent všech uživatelů, v Bulharsku 63 procent. Pozadu nezůstávají ani Polsko, Lotyšsko a Litva, kde podíl počítačů s nelegálními programy přesahuje padesát procent. V České republice se loni jednalo o 35 procent, což nás řadí na třinácté nejlepší místo ve světě.

Celkově měli v loňském roce uživatelé v EU na svých počítačích nakradený software za 10,4 miliardy euro (265,3 miliardy Kč), uvádí server EU Observer. Na počítačích u čtyř tisíc respondentů, u nichž BSA svůj výzkum provedla, byla celkově stažená jedna třetina všech programů.

Pravidelně v Evropské unii stahuje 22 procent uživatelů, k výjimečné krádeži softwaru se přiznalo 26 procent respondentů. Že používají zásadně nelicencované programy, sdělila tři procenta Evropanů. Naopak 27 procent dotázaných nestahuje vůbec, protože si jsou dle svých slov vědomi možných rizik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakupujte software legálně.

 

Právě se děje

Další zprávy