Kdo drží největší zásoby zlata? Tady je nový žebříček

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 1. 2012 11:15
Největší zásoby zlata má FED, Česká národní banka skončila až v sedmé desítce
Foto: Reuters

Londýn - Nejvíce zlata na světě drží americký FED, Evropská centrální banka (ECB) je v žebříčku až na dvanáctém místě. Vyplývá to z lednové zprávy, kterou na svých stránkách zveřejnila Světová rada pro zlato (World Gold Statistics).

Federální rezervní fond drží 8133,5 tuny zlata, ty představují celkem 76,9 procenta devizových rezerv Spojených států.

Zásoby FEDu klesají

Ačkoliv má federální systém, který bývá považovaný za americký ekvivalent centrální banky, nejvíce zlata na světě, dlouhodobě se USA potýkají s poklesem objemu drahého kovu. Po skončení druhé světové války, kdy byl dolar jedinou měnou navázanou na zlato, federace vlastnila 21 828,2 tuny zlata.

Na druhém místě se umístila německá Bundesbank. Ta má aktuálně 3396,9 tuny zlata. Z evropských institucí se do první patnáctky kromě ECB dostaly také centrální banka Itálie, Francie, Švýcarska, Nizozemska a Portugalska.

Národní centrální banky v eurozóně již formálně zanikly a dnes představují pobočky ECB, nadále však spravují devizové rezervy, které následovně poskytují ECB. Ta také schvaluje operace s dalšími rezervami národních bank.

Mezi patnáct zemí, které mají nejvíce zlata, se dostala také Venezuela. "Prodej ropy i pokračující znárodňování zvýšily majetek vlády," komentuje server 24/7 Wall St. a připomíná, že v Latinské Americe má právě Venezuela nejvíce blyštivého kovu.

ČNB skončila až v sedmé desítce

Česká národní banka skončila jako 62. s dvanácti a půl tunami zlata. V případě Česka představuje zlato pouze 1,7 procenta cizoměnových rezerv centrální banky - ty jsou tvořené především cennými papíry a vklady v zahraničí.

Jak informuje ČNB na svém webu, na konci prosince 2011 banka držela zlato za 620,44 milionu amerických dolarů (12,36 miliardy Kč).

Jak Světová rada pro zlato uvádí, centrální banky budou v následujícím roce své zásoby s nejvyšší pravděpodobností nadále zvyšovat. Právě banky by se navíc měly stát hlavními hráči, kteří budou zlato skupovat, doposud to podle asociace byli především investoři.

Do zlata budou investovat z podobného důvodu jako soukromé subjekty - je to bezpečné. Na rozdíl od nekrytých peněz nelze množství zlata libovolně zvyšovat, tudíž nepodléhá inflaci.

 

Právě se děje

Další zprávy