Kde radši nenakupovat? Vzniká seznam pochybných e-shopů

ČTK ČTK
21. 6. 2012 12:45
Asociace prověří stížnosti na internetové obchody, upozorní na nekalou konkurenci
Foto: Thinkstock

Praha - Asociace pro elektronickou komerci (APEK) plánuje na svých internetových stránkách zprovoznit seznam pochybných internetových obchodů, které zneužívají logo jejího certifikátu garantujícího kvalitu služeb nebo zákazníkům například nedodávají objednané zboží. Řekl to výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

"Pomocí tohoto seznamu chceme zákazníky upozornit na podezřelé e-shopy. Předpokládáme, že seznam spustíme v létě," uvedl Vetyška. APEK stížnosti na internetové obchody před jejich zařazením na seznam nejprve důkladně prověří.

"Když si zákazník bude stěžovat například na to, že mu e-shop nedodal zboží, tak provedeme kontrolní nákup," uvedl Vetyška. Seznam bude zaměřen na internetové obchody, které nejsou členy APEK.

Asociace nedávno na svých internetových stránkách zprovoznila novou službu nazvanou Ombudsman pro zákazníky e-shopů, prostřednictvím které spotřebitelům nabízí pomoc s řešením jejich případných problémů při nakupování v e-shopech.

Odborníci v poslední době poměrně často upozorňují na podvodné internetové obchody, které zákazníkům neposílají objednané zboží a některé z nich neoprávněně používají certifikáty garantující kvalitu poskytovaných služeb.

Letos na jaře si spotřebitelé stěžovali například na internetový obchod s mobilními telefony AQmobil.cz. E-shop podle sdružení Spotřebitel.net podvedl velké množství zákazníků, kterým nedodal objednané a zaplacené zboží. Zákazníci už na jeho provozovatele podali trestní oznámení.

"Spotřebitelé se mohou sami chránit tím, že budou vnímavější vůči nestandardním požadavkům či podezřelým informacím na straně internetového obchodu. Mezi ty patří zejména příliš nízká cena, požadavek na platbu předem jako jediné možnosti úhrady za zboží nebo negativní hodnocení obchodníka ve veřejných diskusích," upozornil Vetyška.

Nakupování na internetu je v ČR stále populárnější. Útraty Čechů v internetových obchodech loni podle odhadu APEK meziročně vzrostly o čtyři miliardy na rekordních 37 miliard korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak poznat důvěryhodný eshop?

 

Právě se děje

Další zprávy