Každý třetí Čech zkouší zbohatnout na fotbale či koních

Ekonomika Ekonomika
31. 8. 2010 10:39
V kursových sázkách jsou Češi přeborníky ve střední Evropě. Nikdo jiný do nich tolik peněz nedává.

Praha - Češi se pokouší vydělat peníze na kurzových sázkách nejvíce z lidí ve střední Evropě.

Zkušenost s kurzovým sázením má každý třetí dospělý Čech, ukázal průzkum agentury Factum Invenio. Na Slovensku či v Polsku láká tenmto typ hazardu méně lidí než v Česku.

Na Slovensku sází každý čtvrtý, v Polsku každý desátý, sázení je tu navíc doménou mladých (do 34 let).

Společné mají všechny tři země jedno: nejvíc peněz spolknou sázky na fotbal, v Česku a na Slovensku následuje hokej, v Polsku dostihy.

"I v době internetu a chytrých mobilních telefonů se nejvíce sází na tradičních pobočkách sázkových kanceláří," prohlásil Jan Herzmann, ředitel agentury Factum Invenio. "Objemy sázek na internetu a přes telefon však zažívají obrovský boom, do sázení se zapojují nové skupiny hráčů. Jde zejména o mladší generaci hráčů do 34 let," doplnil ho Jiří Bunda, generální ředitel Fortuna Entertainment Group.

Kurzové sázky pro muže

Jednoznačně častěji sází muži než ženy (48 % ku 12 % v Česku, 41 % ku 9 % na Slovensku a 20 % ku 2 % v Polsku).

Zatímco v Čechách si zahráli nejčastěji lidé ve věku 30-44 let (39 %), na Slovensku generace ve věku 30-59 let (29 %), tak v Polsku jsou to nejčastěji lidé mladší 34 let (19 %). 

Průzkum Factum také ukázal, že sázky jsou zábavou spíše pro střední vrstvy. Pro lidi ve všech třech zemích je společným rysem, že kurzové sázky nehrají lidé s nižšími příjmy v domácnosti.

Celkové tržby z hazardních her a sázek jsou v tuzemsku zhruba 130 miliard ročně, z toho lidé vyhrají zpět asi 95 miliard. Vláda slíbila, že ještě v tomto volebním období připraví nový zákon o hazardu, který má více (a jednotně) zdanit sázkové společnosti. Vlastní návrh zákona předložila už také opozice (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy