Každý pátý mladý Evropan je bez práce. A bude hůř

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 8. 2011 12:00
Údaje Eurostatu ukazují, že mezi lidmi do 25 let je dvakrát víc nezaměstnaných než v jiných skupinách
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Nezaměstnanost mladých lidí v eurozóně je rekordně vysoká. Bez práce je každý pátý člověk.

V červnu 2011 činila míra nezaměstnanosti osob do 25 let, které žijí v eurozóně, 20,3 procenta. V celé Evropské unii se jednalo o 20,5 procenta, jak vyplývá z nových dat statistického úřadu EU Eurostat.

Problém má Španělsko, ale i Slovensko

Nejvíce mají s hledáním práce problém Španělé, neúspěšně se o to pokouší 45 procent mladých lidí. Následuje Řecko (38,5 procenta a, Itálie (27,8 procenta).

Vysokou míru mladých lidí bez práce vykazují také Lotyšsko a Litva. Tyto Pobaltské republiky sice data za poslední tři měsíce dosud nezveřejnily, dříve se však míra nezaměstnanosti pohybovala okolo 30 procent.

Podobný problém se týká Slováků, kde nemělo práci 33,5 procenta lidí ve věku 15 až 24 let. V České republice činila nezaměstnanosti mladých 16,7 procenta, což je ve srovnání s lednem 2001 zlepšení o čtyři procentní body.

Ze západoevropských států je problematické pouze Irsko, kde míra nezaměstnanosti činila 26,9 procenta.

Nejméně mladých lidí bez zaměstnání hlásí Nizozemsko, kde míra nezaměstnanosti činila 7,1 procenta. Následují Německo a Rakousko, kde nemá místo 8,3, respektive 9,2 procenta mladých.

Vyhlídky nejsou o mnoho lepší

Podle Eurostatu se bude nezaměstnanost lidí ve věku 15 až 24 let v roce 2011 nadále zvyšovat a překoná dosavadní rekord 21,2 procenta. Této úrovně eurozóna dosáhla v dubnu 2010.

Ke zlepšení nedojde podle expertů hlavně proto, že země eurozóny v současnosti nemají peníze na to, aby zvýšením vládních výdajů podpořily růst spotřeby a tvorbu nových pracovních míst.

Naopak, v období dluhové krize se především v zasažených ekonomikách očekávají další škrty a úsporná opatření.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) varuje, že současná stav může mít dlouhodobě negativní důsledky pro celou mladou generaci.

Míra nezaměstnanosti se vyjadřuje jako podíl osob, které se neúspěšně hlásí o práci, a veškerého ekonomicky aktivního obyvatelstva. Do procenta mladých lidí bez práce tedy nepočítáme studenty.

 

Právě se děje

Další zprávy