Káva zlevňuje. V českých obchodech to ale nepoznáte

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 11. 2012 12:09
Arabika i Robusta na burze sice zlevňují, na ceny v obchodech to ale příliš vliv mít nebude
Foto: Reuters

Praha - Káva na světových trzích zlevňuje - Robusta zhruba od května, káva typu Arabika již téměř rok. Zákazníci ale na nižší ceny zatím čekají marně.

Majitelé prodejen totiž do ceny výrobku musí započítat i další náklady, zákazníci také na změnu ceny příliš zásadně nereagují.

Obchodníci navíc surovinu obvykle nakupují ve velkém a smlouvy uzavírají na delší období dopředu, zpravidla šest až devět měsíců. Dohodnou se přitom na pevné ceně, za kterou budou kávu v budoucnu kupovat.

To se může hodit v případě, že komodita zdražuje. Pokud nastane opačná situace, tak zákazník na podobnou "sázku na jistotu" naopak doplácí.

Mírný pokles? Až příští rok

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum se ceny v českých maloobchodech v následujících dvou až třech měsících nebudou měnit. Mírné zlevnění pak může nastat až během příštího roku.

Že by ke snížení cen došlo ještě před Vánoci, neočekává ani Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus. V dalších třech měsících by pak ceny mohly klesnout zhruba o 10 procent.

Že bude snížení cen skutečně malé, si myslí i Jiří Tyleček z X-Trade Brokers. Aby běžný spotřebitel pokles zaznamenal, musely by se totiž pro prodejce snížit i další náklady, nejen cena kávy. "A to se příliš očekávat nedá, už jen vzhledem k plánovanému růstu cen energií," komentuje Tyleček.

Podle Jana W. Dvořáka, který zastupuje tuzemské Tesco, cena kávy v Česku zatím letos stagnuje. Dvořák také potvrzuje, že se nákupy v souvislosti s výkyvy cen většinou nemění. Mnohem více podle něj ovlivňují poptávku různé promo akce.

Jeho zkušenost potvrzuje také mluvčí skupiny Billa Gabriela Bechyňská, která zároveň dodává, že řetězec sníží ceny kávy až poté, co tak učiní dodavatelé. "Ti naši předběžně avizovali, že se ceny pravděpodobně budou v nejbližší době upravovat. Zatím ale nemůžeme potvrdit nic konkrétního," sdělila mluvčí.

Se zlevňováním navíc obchodníci nemají mnoho důvodů spěchat. Tomčiak totiž připomíná, že poptávka po kávě je spíše neelastická. To znamená, že lidé budou kupovat stejné množství bez ohledu na to, zda toto zboží zrovna mírně zdražilo, nebo naopak stojí o trochu méně.

Ceny jsou stále nadprůměrné

Světové ceny kávy jdou dolů poté, co se komodita podruhé v uplynulých pěti letech dostala na rekordní hodnoty.

Cena kávy typu Robusta se podle Indexu Mundi vyšplhala na maximum letos v květnu, kdy se váhová libra  (0,45 kg) obchodovala na burze za  1,16 dolaru (23,25 Kč). Kilo Robusty tak stálo zhruba 52 Kč. V říjnu už to bylo jen 49 Kč. Ceny se ale stále drží na nadprůměrných hodnotách. Jen pro srovnání, na jaře 2010 stálo kilo Robusty 32,1 Kč.

Podobně je na tom Arabika. Zatímco v letech 2004 až 2009 se cena kilogramu na burze pohybovala mezi 58 a 66,8 Kč, v létě 2011 dosáhla až na 134,5 Kč. Nyní to podle Indexu Mundi je v průměru 76,6 Kč.

Maloobchodní ceny zboží jsou přitom vyšší než na burze, protože se do nich, jak už bylo řečeno, nepromítá pouze hodnota komodity.

Nyní úroda láme rekordy

Za hlavní důvod, proč po ropě druhá nejvíce obchodovaná komodita ve světě během loňského a části letošního roku zdražovala, označuje Menčík období dešťů a následnou nízkou úrodu v Kolumbii. "Také sklizeň v Brazílii zaostala za odhady a v brazilských skladech byly třetí nejnižší zásoby kávy za posledních padesát let," pokračuje analytik skupiny Cyrrus.

Že skutečně došlo ke zdražení, potvrzuje i Dvořák z Tesco ČR. "Jednalo se přibližně o nárůst o 15 až 20 procent," uvádí pro Aktuálně.cz.

Za zlevněním naopak v současné době stojí obrovský přebytek zásob. "Očekává se, že v následující sezóně se na celém světě vypěstuje 148 milionů žoků této komodity, což by bylo ve srovnání s předcházejícím obdobím o 10 milionů víc," uvádí Tomčiak.

Výborně se letos daří hlavně brazilským pěstitelům, kteří produkují třetinu světových zásob kávy. Ti by měli na trh dodat až 56 milionů žoků kávy, více kávy by měl ale pěstovat i Vietnam. Zde se podle Tomčiaka rozloha kávových plantáží v posledních dvou letech zvětšila zhruba o 15 procent. Podobný vývoj podle Tylečka platí i pro Etiopii či Indonésii.

"Vzhledem k tomu, že tamní pěstitelé na tom nejsou finančně tak dobře jako pěstitelé v Brazílii, tak musí prodávat a světový trh je nyní ´zaplaven´ kávou," dodává Menčík.


 

Právě se děje

Další zprávy