Kauza státních Lesů: Klasnová podala trestní oznámení

Karel Toman
5. 4. 2012 16:43
Vedle zjištění NKÚ budou žalobci řešit také pohledávky Lesů po lhůtě splatnosti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Hradec Králové - Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a strany Věci veřejné Kateřina Klasnová ve čtvrtek podala trestní oznámení kvůli státnímu podniku Lesy České republiky. Sdělila to online deníku Aktuálně.cz.

"Trestní oznámení ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku jsem podala na okresní státní zastupitelství v Hradci Králové," upřesnila Klasnová.

"Bylo to podáno na neznámého pachatele, i když mám podezření, že činu se mohli dopustit pracovníci Lesů ČR v rámci plnění svých pracovních úkolů. Toto trestní oznámení se týká například směny pozemků obory Radějov, pronájmu a prodeje majetků a pohledávek po lhůtě splatnosti," dodává.

Přijdou další

Klasnová potvrdila, že její trestní oznámení vychází z nedávné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu a nevyloučila možnost, že další budou následovat. Mohou se podle ní týkat i způsobu prodeje dřeva "při pni", který označila zpráva NKÚ roku 2004 jako pro stát nevýhodný, a který současné vedení lesů prosazuje.

Čerstvá zpráva NKÚ z letošního března zmiňuje hned několik podezření na porušení zákona, mimo jiné i u nákupu manažerských vozů Audi.
 
Podle Klasnové je proto březnová zpráva NKÚ příležitost, jak poměry v Lesích ČR "odšpuntovat." K tomu by podle ní měla pomoci výměna celého vedení podniku, hloubkový audit, vypovězení nevýhodných smluv a odpolitizování dozorčí rady.

Náprava poměrů v Lesích ČR - podniku s 13 miliardami korun volných rezerv - byla první konkrétní podmínka, kterou Věci veřejné uvedly na seznamu toho, co musí koalice udělat, aby setrvaly ve vládě.

Klasnová zopakovala, že se ohledně Lesů pokoušely Věci veřejné svolat schůzku K9. To se sice nepodařilo, po hrozbě VV odchodem z vlády se to ale může změnit.

Podmínka pro pokračování vlády

"Požádala jsem naše vyjednávače ve Strakově akademii, aby předmětem vyjednávání v koalici byla právě i situace v Lesích ČR," řekla Klasnová.

Směnu více než tisíce hektarů lukrativní obory jejím vyjmutím ze strategického majetku Lesů ČR a převedením na podnikatele Leoše Novotného kritizoval NKÚ ve své poslední zprávě.

"Při směně pozemků obory Radějov došlo jak k pochybení státního podniku Lesy ČR, tak i k selhání výkonu funkce zakladatele ze strany ministerstva zemědělství. Směna tohoto majetku včetně předchozích prodejů byla pro stát nevýhodná," píše NKÚ ve své kontrolní zprávě.

Také NKÚ se na základě svých zjištění ohledně Lesů ČR chystá podat trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy